MENI
12.10.2021

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić i Nikola Lovrinović učestvovali u online formatu u radu 67. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić i član Delegacije Nikola Lovrinović učestvovali su, u online formatu, u radu 67. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a, koje je sinoć završeno u Lisabonu.

Tokom zasjedanja, čiji je domaćin bio Parlament Portugala, učesnicima su se obratili predsjednik PSNATO-a Gerald E. Connolly, predsjednik Parlamenta Portugala Eduardo Ferro Rodrigues i predsjednik Vlade Portugala Antonio Costa. U svom izlaganju Connolly je istaknuo značaj PSNATO-a i jačanja parlamentarne saradnje među državama članicama NATO-a, kao i saradnje sa partnerskim državama i parlamentarnim organizacijama, čiji je cilj, kako je rekao, jačanje sigurnog okruženja za građane tih zemalja.

U svom izlaganju na plenarnoj sjednici generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je o aktuelnim globalnim sigurnosnim izazovima, kao i o stanju u pojednim dijelovima svijeta, s posebnim osvrtom na stanje u Afganistanu nakon završetka misije i povlačenja snaga NATO-a. Osvrćući se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Stoltenberg je naglasio da NATO podržava reformske procese, te da je politika “Otvorenih vrata” načelo od kojeg NATO ne odustaje u regionu Zapadnog Balkana.

Učesnike zasjedanja pozdravila je i predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi, koja se obratila u svojstvu dobitnice nagrade Žena godine za mir i sigurnost.

U okviru zasjedanja po komitetima, jedna od najzanimljivijih tema bio je Nacrt izvještaja Pododbora za transatlantske odnose, izvjestioca Ahmeta Jildiza iz Turske, koji je tretirao pitanje obnove transatlantskih veza i traženje pravednije raspodjele tereta u kontekstu Agende NATO-a do 2030. i revizije Strateškog koncepta. Tokom rasprave, parlamentarci su konstatirali da, uprkos pandemiji i drugim novim izazovima, NATO nastavlja da pokazuje sposobnost da pronađe konsenzus među saveznicama i da izvršava svoje osnovne zadatke kolektivne odbrane i upravljanja krizama.

U okviru zasjedanja raspravljalo se i odnosima sa Rusijom i Kinom, te o razvoju situacije na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Razgovaralo se i o drugim globalnim problemima, posebno o posljedicama klimatskih promjena, te o kontroli naoružanja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću