MENI
7.10.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić u posjeti Tuzlanskom kantonu

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić boravi u posjeti Tuzlanskom  kantonu (TK), gdje se u odvojenim susretima  sastao sa premijerom Vlade Kantona Kadrijom Hodžićem, kao i sa zamjenicom predsjednika Skupštine TK Vedranom Petrović i šefovima klubova u Skupštini TK Mirelom Memić i Mirelom Trepanić.

Na sastancima se razgovaralo o trenutnom stanju u TK i o mogućnostima Predstavničkog doma PSBiH da pomogne TK, te gradovima i općinama Kantona u realizaciji prioritetnih projekata.

Predsjedavajući Zvizdić i premijer Hodžić su se saglasili da je neophodna bolja saradnja državnog sa kantonalnim nivoom vlasti kako bi se brže realizirali programski zadaci u interesu građana BiH. Naročita pažnja tokom susreta posvećena je aktuelnim političkim dešavanjima u BiH, kao i pokretanju ključnih tema kao što je borba protiv korupcije, posebno kroz Zakon o porijeklu imovine javnih zvaničnika, cestovna infrastruktura, obrazovanje, legislativa, te o svim temama koje će, kako je rečeno, komparativne prednosti pretvoriti u konkurentne.

Premijer Hodžić se zahvalio predsjedavajućem Zvizdiću na otvorenosti za saradnju. Tokom razgovora izrazio je zabrinutost za energetsku budućnost TK i naglasio da nadležnosti za ovu oblast nisu u Kantonu, ali.da će Kanton trpjeti posljedice mogućih loših rješenja, te zamolio za pomoć nadležnih institucija.

Saglasili su se da je cestovna infrastruktura u ovom najmnogoljudnijem kantonu jako loša i dogovorili da se uputi apel Vladi Federacije BiH i JP Autoceste i Ceste Federacije kako bi se se prevazišla saobraćajna blokada TK.

Tokom razgovora sa predstavnicima Skupštine TK bilo je riječi o aktuelnim pitanjima kao što su pandemija, migrantska situacija, loša cestovna infrastruktura. Razgovarano je i o procesima i aktivnostima kantonalnih nivoa vlasti u vezi sa integracijama Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Na sastanku je zajednički izražena spremnost za svaki vid saradnje, s ciljem unapređivanja cjelokupne parlamentarne saradnje". (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću