MENI
24.9.2021

Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović učestvovat će u Sloveniji na sastanku predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovat će na sastanku predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, koji će se, u okviru slovenačkog predsjedavanja Vijećem Evropske unije (EU), održati u Ljubljani i na Brdu kod Kranja 27. septembra ove godine.

Na sastanku, čiji je domaćin predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič, razgovarat će se o ulozi parlamenata u vraćanju povjerenja u proces proširenja EU.

Očekuje se da će se učesnicima sastanka, osim domaćina, obratiti predsjednik Evropskog parlamenta David Maria Sassoli, te ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar.

Na marginama sastanka u Sloveniji, predviđeno je da predsjednici parlamenata zemalja Zapadnog Balkana razgovaraju sa mladima iz regiona o budućnosti Evrope. 

Sastanak bi trebao biti okončan usvajanjem zajedničke izjave u kojoj će, kako se očekuje, učesnici sastanka istaći potrebu da se proces proširenja stavi visoko na listu prioriteta EU, te naglasiti da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana strateški važna za sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona, kao i za budućnost EU i njenih država članica. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću