MENI
23.9.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić sastao se s gradonačelnikom Bihaća

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić sastao se, u okviru dvodnevne posjete Unsko – sanskom kantonu (USK), s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Razgovarali su o aktuelnim razvojnim projektima Grada Bihaća, kao i o migrantskoj situaciji i složili se da je potrebno osigurati bolju koordinaciju svih nivoa državne vlasti, ali i državne i lokalne vlasti sa međunarodnim i drugim organizacijama koje se bave zbrinjavanjem migranata, posebno zbog dolaska zime i problema koje taj vremenski period donosi.

Zaključili su da je u donošenju novog Zakona o azilu i Zakona o strancima potreban angažman PSBiH. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će pomoći u realiziranju ovih zakonskih rješenja i napomenuo da je njegovom inicijativom izmijenjen Zakon o strancima u BiH, te je sada olakšana deportacija migranata iz BiH na način da se sada puno teže mogu pozivati na ugroženu sigurnost u matičnoj zemlji i tako spriječiti deportaciju.

Razgovarali su i o razvoju turističke infrastrukture, posebno nakon pandemije koronavirusa, znajući da je Bihać zbog prirodnih ljepota i zaštićenog područja rijeke Une vrlo atraktivan za strane posjetioce, a i investitore.

Jedna od tema je bila i model korištenja nepokretne vojne imovine, kao i lokacija koje su bile vlasništvo bivšeg SSNO, a koje bi lokalna zajednica mogla staviti u funkciju ekonomskog i turističkog razvoja.

Gradonačelnik Bihaća upoznao je predsjedavajućeg Zvizdića i sa projektom gasifikacije Bihaća i kompletnog USK, te sa potrebom postizanja međudržavnog sporazuma sa Republikom Hrvatskom.

Razgovaralo se i o mogućnostima korištenja fondova Evropske unije i drugih grant i kreditnih sredstava za komunalne i projekte iz oblasti zaštite okoliša Grada Bihaća.

Na kraju sastanka, predsjedavajući Zvizdić rekao je da će vrlo rado aktivno doprinijeti i pomoći lokalnom nivou vlasti u ostvarenju ciljeva." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću