MENI
23.9.2021

Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović učestvovat će u Budimpešti na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovat će, na poziv predsjednika Narodne skupštine Mađarske Laszla Kovera, na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope, koja će se 24. septembra održati u Budimpešti.

Konferencija, na kojoj se očekuje učešće predsjednika parlamenata svih država članica Višegradske grupe, bit će posvećena ubrzanju procesa evropskih integracija zemalja Jugoistočne Evrope, kao i učešću zemalja regiona u dijalogu o budućnosti Evrope.

Osim domaćina Konferencije, očekuje se da će se predsjednicima parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope obratiti i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, kao i premijer Mađarske Viktor Orban.

Najavljeno je da će učesnici Konferencije usvojiti i zajedničku izjavu, u kojoj će potvrditi svoju predanost evropskim integracijama zemalja Jugoistočne Evrope, te pozvati države članice Evropske unije (EU) da ubrzaju proces proširenja EU i vrate vjerodostojnost procesu pristupanja. Istovremeno, učesnici Konferencije u Budimpešti u zajedničkoj izjavi istaći će poseban značaj parlamenata u procesu evropskih integracija i proširenja EU. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću