MENI
7.9.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić razgovarao sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Beču,  na marginama 5. Svjetske konferencije predsjednika parlamenata, sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat Hanafyjem Alyjem el Gibalyjem o unapređenju bilateralnih odnosa.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su bilateralni odnosi dobri, bez otvorenih pitanja i izrazio je nadu da će se bilateralna saradnja nastaviti i razvijati na obostranu korist. On je upoznao predsjedavajućeg El Gibalyja sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i istaknuo da je BiH otvorena za strane investicije te da postoji veliki prostor za perspektivna ulaganja u telekomunikacioni i transportni sektor, infrastrukturu, energetske objekte, te prehrambenu, metalnu, drvnu i namjensku industriju.

Posebno je istaknuo turizam kao privrednu granu koja je u ekspanziji i  pozvao turiste iz Egipta da posjete Bosnu i Hercegovinu. “Ističemo da Bosna i Hercegovina pored prirodnih ljepota posjeduje i specifičan spoj različitih kultura i civilizacija. Naša zemlja ima raznovrsnu i jeftiniju ponudu od konkurentskih zemalja i zbog umjerene klime predstavlja ugodno mjesto za boravak i odmor u vrijeme ljetnih vrućina, a isto tako tokom zime pruža pregršt mogućnosti za rekreaciju i zimske sportove“, rekao je tokom razgovora Zvizdić i izrazio nadu da će u što skorijem periodu biti potpisan Memorandum o saradnji u oblasti turizma.

Predsjedavajući Zvizdić i El Gibaly su se složili da je u narednom periodu potrebno staviti naglasak na podsticanje investicija i međusobnih ulaganja i u tom cilju potrebno je organizirati privredno-investicioni forum s ciljem upoznavanja s mogućnostima za ulaganje u BiH. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću