MENI
23.7.2021

Održana 8. sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH održali su danas 8. sjednicu na kojoj su razmatrali prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koji se odnose na poglavlje 8 – „Predsjedništvo Bosne i Hercegovine“ i poglavlje 9 -„Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine“.

Tokom rasprave o izmjenama poglavlja 8 Izbornog zakona BiH posebna pažnja posvećena je članovima Izbornog zakona koji se odnose na način izbora člana Predsjedništva BiH, kako na teritoriji Federacije BiH, tako i na teritoriji Republike Srpske, odnosno odbredbe koje se odnose na etničku pripadnost i prebivalište kandidata za člana Predsjedništva BiH.

U okviru rasprave o izmjenama poglavlja 9 Izbornog zakona BiH, članovi Interresorne radne grupe akcentirali su pitanje načina izbora delegata u Dom naroda PSBiH, te član Izbornog zakona koji se odnosi na Predstavnički dom PSBiH, a kojim se predviđa preispitivanje izbornih jedinica i broj mandata dodijeljenih svakoj izbornoj jedinici i proporcionalnost između broja mandata i broja birača upisanih u Centralni birački spisak, od strane Parlamentarne skupštine BiH. S tim u vezi, članovi Interresorne radne grupe zadužili su Sekretarijat ovog radnog tijela da zatraži od Centralne izborne komisije Izvještaj o broju birača i mandata u PSBiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu Federacije BiH.

Pored rasprave o navedenim poglavljima Izbornog zakona BiH, članovi Interresorne radne grupe raspravljali su na današnjoj sjednici i o mogućim ograničenim izmjenama Ustava BiH.

O današnjim prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH članovi Interresorne radne grupe izjašnjavat će se, u skladu sa ranije utvrđenom metodologijom rada, nakon što razmotre radni materijal koji se odnosi na sva poglavlja Izbornog zakona BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću