MENI
13.7.2021

Okončana 7. sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH

U nastavku 7. sjednice Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, koja je danas okončana nakon dvodnevnog zasjedanja, razmatrani su prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH koji se odnose na poglavlje 6 – „Zaštita izbornog prava“ i poglavlje 7 – „Pravila ponašanja u izbornoj kampanji“.

U okviru rasprave o izmjenama poglavlja 3 Izbornog zakona BiH, članovi Interresorne radne grupe pažnju su posvetili pitanju načina podnošenja prigovora na uočene nepravilnosti, kao i pitanju rješavanja prigovora i sankcija za one političke subjekte i pojedince za koje se utvrdi odgovornost za kršenje zakona.

Tokom rasprave o izmjenama poglavlja 7 Izbornog zakona BiH, apostrofirano je pitanje zabrane vođenja preuranjene plaćene izborne kampanje, kao i pitanje ravnomjerne promocije kandidata oba spola. U vezi s ovim poglavljem, članovi Interresorne radne grupe analizirali su i predložene izmjene Izbornog zakona BiH kojima se reguliše pitanje korištenja i zabrane zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, kao i pitanje mogućnosti skraćivanja rokova u izbornom procesu, posebno u pogledu saopćavanja izbornih rezultata.

Za iduću sedmicu najavljeno je također dvodnevno zasjedanje Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, tokom kojeg će biti razmotreni prijedlozi za izmjene i dopune preostalih poglavlja Izbornog zakona BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću