MENI
12.7.2021

Započeta 7. sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH na danas započetoj dvodnevnoj sjednici razmatrali su prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na poglavlje 3 – „Birački spisak“, poglavlje 4 – „Ovjera i kandidiranje za izbore“ i poglavlje 5 – „Provođenje izbora“.

U okviru rasprave o izmjenama poglavlja 3 Izbornog zakona BiH posebna pažnja posvećena je pitanju glasanja u odsustvu, odnosno ostvarenja prava na glasanje putem pošte.

Tokom rasprave o izmjenama poglavlja 4 Izbornog zakona BiH, članovi Interresorne radne grupe potencirali su pitanje primjene Zakona o ravnopravnosti spolova u izbornom procesu, odnosno pitanje učešća manje zastupljenog spola na izbornim listama.

Pitanja sastava biračkih odbora, te broja preferencija i visine izbornog praga dominirala su u raspravi o izmjenama poglavlja 5 Izbornog zakona BiH.

Sedma sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH bit će nastavljena sutra, kada će biti razmotreni prijedlozi za izmjene i dopune preostalih poglavlja Izbornog zakona BiH. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću