MENI
18.4.2013

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović razgovarao sa vojnim atašeom Rumunije, brigadirom Valentinom Voaidesom


Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović primio je danas u nastupnu posjetu vojnog atašea Rumunije u BiH, brigadira Valentina Voaidesa, tokom koje je razgovarano o dosadašnjem radu i budućim aktivnostima Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH.

Na sastanku je posebno razgovarano o prirodi pritužbi koje se upućuju Uredu, odnosno aktivnostima koje se poduzimaju s ciljem njihovog rješavanja u smislu zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Vojni ataše Rumunije u BiH je, pohvalivši dosadašnje rezultate rada Ureda, izrazio i zadovoljstvo što u BiH postoji institucija koja doprinosi zaštiti ljudskih prava vojnih lica.
Također, brigadir Valentin Voaides je rekao da je za Rumuniju Zapadni Balkan od strateškog interesa, te njegova zemlja podržava sve reforme koje se provode u Bosni i Hercegovini. Kako je istakao, poseban naglasak jeste na reformama koje se provode i koje se moraju nastaviti provoditi s ciljem ispunjenja uvjeta za što skorije članstvo BiH u Evropskoj uniji.
Vojni ataše je rekao i da Rumunija daje punu podršku na putu BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), jer je to jedini put koji garantira mir i sigurnost u ovom regionu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću