MENI
8.5.2013.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома др Денис Бећировић упутио честитку поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом и Дана Европе


Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине др Денис Бећировић, упутио је честитку поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом и Дана Европе.

Текст честитке преносимо у цјелости:

„Грађани Босне и Херцеговине,
Честитам вам Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, уз спознају да никада није довољно подсјећања на важност побједе над фашизмом. Овај датум је важан за цијели свијет јер представља сјећање на побједу извојевану током Другог свјетског рата како би се очувале и даље развијале цивилизацијске тековине од којих је најважнија идеја равноправности људи, насупрот идеји дискриминације која је у фашизму довела до убилачких размјера.

На жалост, свједоци смо, а у Босни и Херцеговини нарочито, да борба против фашизма никада није потпуно завршена. Управо ми морамо инсистирати на њеном значају и његовати идеје антифашизма као моралног става који од нас тражи да се свакодневно супротстављамо фалсификовању хисторије, оспоравању антифашистичке традиције и рехабилитацији антихуманих вриједности.
Овај дан је прилика и да се сви заједно присјетимо генерација босанскохерцеговачких антифашиста који су се жртвовали за слободу и међусобно уважавање, насупрот репресији, нетолерацији и изолацији. Истовремено је мотив и да се подсјетимо колико је свака фашистичка идеологија у БиХ погубна за њене грађане и њену државност.

На темељима антифашистичке побједе не само да је опстала Босна и Херцеговина, већ је настала и идеја о уједињеној Европи. Због тога овај датум за све нас има додатну важност, обзиром на приврженост европским вриједностима и тежње да што прије као грађани БиХ постанемо дио уједињење Европе.“ (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу