MENI
16.5.2013

Održana sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova


Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova je na 11. sjednici podržala Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2012., odnosno Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH – Agencije za ravnopravnost spolova BiH. Usvojeni su zaključci kojima se izražavaju pozitivne ocjene o aktivnostima Agencije za ravnopravnost spolova BiH i konstatira da je Komisija imala uvid u sveobuhvatan Izvještaj o realiziranim aktivnostima Agencije u protekloj godini.

Primljen je k’ znanju dopis Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova Narodne skupštine Republike Srbije i usvojen je zaključak da se Odboru uputi poziv za posjetu. K’ znanju je primljena Informacija i data je podrška aktivnostima Radne grupe za izradu dokumenata za ostvarivanje ravnopravnosti u jeziku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Takođe su k’ znanju primljene informacije sa sastanka sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara NATO-a i sa susreta sa članicama Ženske romske mreže BiH.

Razmatran je dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi sa jednom prispjelom predstavkom i usvojen je zaključak da se materijal uputi Tužilaštvu BiH. K’ znanju je primljena Informacija o Regionalnoj konferenciji o UN-ovoj Rezoluciji 1325, tribini „Jačanje kapaciteta institucija vlasti Brčko Distrikta za rad na pitanjima ravnopravnosti spolova“ i radionici "Unapređenje saradnje žena u političkom odlučivanju i aktivistkinja nevladinih organizacija u BiH i Brčko Distriktu".

Usvojen je zaključak koji će biti predložen Predstavničkom domu PSBiH na usvajanje i kojim Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da zaduži nadležne da Komisiji dostave informacije o primjeni zakona o medijima. Komisija je imenovala poslanicu Vesnu Krstović Spremo da učestvuje na konferenciji o gender menadžmentu koja će se održati u Zagrebu, a poslanicu Ismetu Dervoz za članicu Interresorne radne grupe za izradu strategije za provedbu Konvencije Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću