MENI
18.5.2013

Stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje na Proljetnom zasjedanju PS NATO-a



 
Predsjedavajući Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PS NATO) Milorad Živković i članovi Božo Ljubić i Asim Sarajlić učestvuju na Proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, čije je održavanje traje do 20. maja 2013. godine.

Učesnicima su se tokom prve plenarne sjednice obratili predsjedavajući PS NATO Hugh Bayley, predsjednik Parlamenta Luxembourga Laurent Mosar i premijer Luxembourga Jean Claude Juncker. Također, tokom prvog dana zasjedanja posebno izlaganje imao je i generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji je članovima Sjevernoatlantskog savjeta prezentirao stanje i aktivnosti NATO-a u nekim regionima svijeta, sa posebnim osvrtom na stanje NATO misije ISAF u Afganistanu i mjere koje će biti poduzete do kraja 2014. godine u daljnjem stabiliziranju stanja.
Osvrćući se na situaciju u zemljama Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, tzv. MENA region, Rasmussen je pozvao članice Alijanse da, unatoč teškoj ekonomskoj situaciji iznađu sredstva i resurse te pomognu u prevazilaženju sadašnje teške situacije u Siriji, Libiji i Maliju. Lidere zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je spomenuo i Bosnu i Hercegovinu, generalni sekretar NATO-a podsjetio je da NATO ne odustaje od politike „otvorenih vrata“ za članstvo. Pozvao je na ispunjavanje preuzetih obaveza koje su svakoj zemlji pojedinačno poznate i u nekoliko navrate jasno prezentirane.

Danas se na Odboru za civilnu dimenziju sigurnosti, pored ostalog, raspravlja o temi: „Zapadni Balkan-osiguranje stabilne budućnosti“. Nacrt posebnog izvještaja prezentirao je specijalni izvjestitelj iz Poljske, Vitold Vašikovski a kada je u pitanju BiH, Vašikovski je govorio o mogućnostima prevazilaženja podjela, domaćoj političkoj sceni, ulozi međunarodne zajednice i euroatlantskim integracijama. O istoj temi je predviđeno da se vodi završna rasprava tokom Godišnjeg zasjedanja PS NATO-a, koje će se održati u Dubrovniku polovinom oktobra ove godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću