MENI
22.5.2013

Održana tematska sjednica o visokom obrazovanju


U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ustavopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH, održana je tematska sjednica o visokom obrazovanju.
Cilj tematske sjednice je bila razmijena mišljenja o izostanku procesa akreditacije visokoškolskih institucija, neuspješnosti reformi, otvaranju novih institucija visokog obrazovanja, velikog broja diploma sa privatnih univerziteta i porastu nezaposlenosti mladih sa univerzitetskim diplomama.

O visokom obrazovanju su, između ostalih, govorili predstavnici Vijeća ministara BiH - Ministarstva civilnih poslova BiH, nadležnih ministarstava za obrazovanje iz Federacije BiH i Republike Srpske, kantona u Federaciji BiH, rektori javnih univerziteta u BiH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta BiH, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske i drugi pozvani gosti.

Nakon rasprave, odlučeno je da će izvještaj sa današnje tematske sjednice biti upućen Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma PSBiH a koja će izvještaj, nakon razmatranja, uputiti Predstavničkom domu PSBiH kako bi se poduzele određene aktivnosti na poboljšanju stanja u visokom obrazovanju.

Inače, tematska sjednica je organizirana na osnovu poslaničke inicijative poslanice Nermine Zaimović-Uzunović, koja je usvojena na 37. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 06.12.2012. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću