MENI
27.4.2021

Održana 24. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma

Na 24. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugoj komisijskoj fazi i sa usvojenim amandmanima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, predlagača Vijeća ministara BiH.

Članovi Komisije razmatrali su u prvoj komisijskoj fazi Prijedlog zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, predlagača poslanika iz Kluba DF-a, te usvojili sljedeći zaključak: "Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH odgađa izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o javnim nabavkama BiH i traži od Kolegija Predstavničkog doma da ponovo zatraži mišljenje od Vijeća ministara BiH kako bi se Komisija mogla izjasniti o načelima predloženog zakona".

Članovi Komisije usvojli su i Godišnji izvještaj Centralne banke Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, čiji je podnosilac Centralna banka BiH, kao i Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, koji je podnio Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojena je i modificirana poslanička inicijativa Predraga Kojovića, Mirjane Marinković- Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta „kojom se predlaže Vijeću ministara BiH da, s ciljem optimizacije procesa javnih nabavki, postizanja ušteda, a time i povećanja stepena odgovornosti u trošenju budžetskog novca u institucijama Bosne i Hercegovine, u roku od 180 dana formira centralni nabavni organ, u skladu s članom 4. stav (2) Zakona o javnim nabavkama i članom 2. Pravilnika o provođenju postupka zajedničke javne nabavke i osnivanju centralnog nabavnog organa“.

Na sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojena je i poslanička inicijativa Vlatka Glavaša koja glasi: „Povodom historijskog uspjeha petnaestogodišnje plivačice Lane Pudar iz Mostara koja je, isplivavši A olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin, postavila najbolji rezultat u historiji bosanskohercegovačkog plivanja i drugi najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini, predlažem nadležnom ministarstvu i Vijeću ministara BiH da ovaj uspjeh adekvatno nagradi. Također, predlažem da se Lani Pudar osiguraju novčana sredstva za pripreme i nastup na predstojećim olimpijskim igrama koje će biti održane u Tokiju”. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću