MENI
14.6.2013

Apel predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Bećirovića o potrebi stalnog zasjedanja Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH


„Stalno zasjedanje Predstavničkog doma i Doma naroda kao i drugih državnih organa jedini je način da se u razumnom roku riješi pitanje jedinstvenog matičnog broja i ustavne reforme koje nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH. Neophodno je da se svi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti što prije vrate na svoja radna mjesta u državnim institucijama u Sarajevu i da se najozbiljnije pokrenu aktivnosti s ciljem deblokade reformskih procesa u BiH.

Zbog toga pozivam sve predstavnike izvršnih i zakonodavnih organa da u što kraćem roku dođu i nastave raditi posao u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama zbog čega su ih građani naše zemlje i izabrali.

Prema ocjeni nadležnih zvaničnika sigurnosna situacija ne bi više smjela biti argument za nefunkcioniranje državnih organa jer su sigurnosne strukture BiH dale čvrste garancije da se neprijatnosti koje su se desile u ograničavanju slobode kretanja više neće ponoviti i da će svaka osoba koja bude boravila u objektima Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH imati potpunu slobodu kretanja. To je, između ostalog, jedan od zaključaka sa sastanka državnog, federalnog i kantonalnog ministra zaduženih za pitanja sigurnosti. Također, oni su istakli da se zvaničnici Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH iz bilo kojeg dijela naše države mogu osjećati slobodno, te da će na potpuno siguran način moći obavljati svoje profesionalne dužnosti.

Pozivam sve članove Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na stalno zasjedanje do usvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana koji će prema zahtjevima građana biti trajno rješenje na nivou države, a članove Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH na pojačani angažman s ciljem rješavanja otvorenih pitanja. Pri tome još jednom podsjećam da svi zvaničnici u Bosni i Hercegovini, članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH moraju biti svjesni novog vanjskopolitičkog konteksta u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. U slučaju nerada državnih organa, uskoro bi se pred organima BiH i njenih entiteta broj nezadovoljnika spremnih na proteste mogao značajno povećati.

Posebno želim apostrofirati da se svi moraju ponašati u skladu sa Ustavom i zakonima naše države, poštivati pravo građana na mirno, demokratsko okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja. Istovremeno s tim pravom, niko nema pravo opstruirati, blokirati i dovoditi u pitanje nesmetano funkcioniranje zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa Bosne i Hercegovine.

Na kraju, ističem da je ovaj apel moj lični stav iniciran potrebom da kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokušam doprinijeti prevazilaženju postojeće situacije.“ saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisa Bećirovića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću