MENI
3.7.2013

Susret delegacije Parlamentarne skupštine BiH i Narodne skupštine Srbije u PS OSCE-a


Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PS OSCE) Dragan Čović, Mirza Kušljugić i Lazar Prodanović, susreli su se na marginama 22. godišnjeg zasjedanja PS OSCE-a koje se održava u Istanbulu, sa predstavnicima Narodne skupštine Republike Srbije u PS OSCE-a.

Tokom razgovora, zaključeno je da BiH i Srbija imaju mnogo načina i prilika da pojačaju saradnju i učvrste prijateljske odnose, a jedna je od njih je i saradnja u okviru PS OSCE-a.
Prema riječima Dragan Čovića, delegacija PSBiH u PS OSCE-a istupa sa jedinstvenim stavom i to je dobar model koji bi trebali podržati i ostali u Bosni i Hercegovini.

Član delegacije Kušljugić naglasio je da je saradnja u regionu ključna za rješavanje ekonomskih problema, te da u tom smislu postoje pitanja koja se moraju rješavati što je prije moguće. Kako je naglasio, BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora treba da sarađuju na svim nivoima, navodeći pri tome primjer saradnje komisija za vanjske poslove ove četiri zemlje. Kušljugić je, također, naveo i da je buduće predsjedanje Srbije OSCE-om prilika da zemlje regije podrže jedna drugu u okviru ove organizacije.

Lazar Prodanović predložio je zajednički sastanak delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine Crne Gore pred sljedeće zasjedanje PS OSCE-a, kako bi se definirali i uspješno plasirali zajednički ciljevi. Prodanović je zatražio i veći angažman ambasadora ove četiri zemlje pri OSCE-u, njihovu veću saradnju i pružanje međusobne podrške kada su na dnevnom redu teme od zajedničkog interesa.

Delegacija NS Republike Srbije, koje su činili Dijana Vukmanović, Gordana Čomić i Meho Omerović podržali su ideju zajedničkog nastupa BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u OSCE-u, ali i sve ostale vidove regionalne saradnje s ciljem uspostavljanja što boljih odnosa.

Istakli su da je ovo vrijeme otvaranja novih prilika za zemlje Zapadnog Balkana, te da bi uz dobru volju i iskrenu saradnju pomenute četiri zemlje mogle dati značajan doprinos u poboljšanju međunarodne percepcije ovog dijela Evrope.

Također, delegacija Narodne skupšine Republike Srbije je naglasila da je saradnja između dvije zemlje poželjna na svakom nivou, posebno kroz bilateralne odnose PSBiH i NS RS-a i saradnju u okviru međunarodnih organizacija, te da u ovom smislu treba motivirati i izvršnu vlast BiH i Srbije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću