MENI
8.7.2013

Okončan nastavak 49. sjednica Predstavničkog doma



Na okončanoj 49. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je zaključak da se sa današnje rasprave, uključujući stenogram i predložene zaključke u vezi Informacije o sigurnosti rada u institucijama BiH koje su dostavljene povodom prosvjeda održanih 5.-7. juna 2013., upute nadležnoj Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH s ciljem da ona sistematizira, usaglasi i predloži zaključke o kojima će se izjasniti Predstavnički dom PSBiH na narednoj sjednici.

Po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH.
U prvom čitanje je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, predlagač Vijeće ministara BiH.

Nije usvojen zahtjev poslanice Nermine Zaimović-Uzunović da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja razmatra po skraćenom postupku, te će se Prijedlog zakona razmatrati u redovnoj proceduri.
Usvojeni su Izvještaji Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Usvojeni su Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2012. i Financijski izvještaj Centralne banke BiH za 2012. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH u 2012. godini. Također, usvojeni su zaključci kojim Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana razmotri i dostavi u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH i traži od Vijeća ministara BiH da u Uredu za razmatranje žalbi stvori optimalne uvjete rada kako bi Ured, zbog povećanog opsega posla, svoje poslove obavljaju u zakonom predviđenom roku. Usvojen je i zaključak koji glasi: „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Vijeća ministara BiH da razmotri posljedice koje mogu nastati zbog imenovanja novog predsjedavajućeg Ureda za razmatranje žalbi, a da prethodno nije razrješen prethodni direktor koji nije imao propisima određeno trajanje mandata“.

Usvojen je Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine za 2012. godinu. Usvojeni su i sljedeći zaključci: „Nadležne institucije da ubrzaju aktivnosti za izgradnju državnog zatvora, čime će zatvorenike i pritvorenike iz nadležnosti Nezavisne komisije staviti u jednak popožaj, uz poboljšanje uvjeta njihovog smještaja i poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda“; „Nadležne državne i entitetske institucije treba da osiguraju finansijska sredstva za poboljšanje uvjeta boravka u svim krivično- popravnim zavodima u BiH, koja će prioritetno biti usmjerena na rekonstruiranju postojećih i izgradnju novih objekata, kao i zapošljavanje prijeko potrebnog a nedostajućeg zavodskog stručnog osoblja (vaspitno osoblje, zdravstveno osoblje i osoblje na osiguranju)“; „Nadležni organi Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta trebaju da usklade svoje zakone iz ove oblasti sa ZIKS-om (čl. 227.), kao i druge provedbene propise, a Ministarstvo pravde BiH treba donijeti nedostajuće podzakonske akte s ciljem jednakog postupanja sa zatvorenicima i pritvorenicima na cijelom prostoru BiH“, „Nezavisna komisija će nastaviti zahtijevati od krivično-popravnih zavoda u Bosni i Hercegovini da u određenom roku dostave povratne informacije o realizaciji preporuka koje se odnose na nedostatke uočene za vrijeme posjeta zavodima, te da prikupljene informacije dostavlja Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH i „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH da zatraži od Suda BiH da, u skladu sa nadležnostima Nezavisne komisije definiranim članom 48. Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, omogući njezin neometan rad i komunikaciju sa svim pritvorenicima i u svim KPZ-ovima, kao i pregled prostorija u kojima su pritvorenici smješteni“.

Usvojen je Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2012. godinu. Usvojeni su i zaključci kojima se obavezuje Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost da sve godine redovno dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH izvještaje o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti u BiH, u skladu sa članom 9. stavak (2) Zakona o radijacijskoj i nuklearnoj sigurnosti u BiH, kao i zadužuje da u svom budžetu osigura sredstva za praćenje radioaktivnosti okoliša u BiH. Također, zaključkom PSBiH zahtijeva od Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost da u budućim izvještajima o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti u BiH naročito obradi i prikaže prisutnost radioaktivnih tvari na lokacijama koje su identificirali stručnjaci Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP), te na lokaciji za uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava na poligonu Odlučna Barbara u Glamoču.
Usvojeni su Izvještaji o provedbi zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2012. godini i Izvještaj o zaštiti osobnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2012. godinu.

Za narednu sjednicu je odgođena rasprava o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2012. godinu i Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2012. godinu.
Usvojeni je Izvještaji o radu Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za izradu prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Donesen je zaključak kojim se zadužuje Privremena zajednička komisija da, radeći u septembru, oktobru i novembru a uvažavajući dosadašnje rezultate rada, okonča izradu novih poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda, te ih do kraja novembra 2013. godine dostavi u parlamentarnu proceduru.
Nije usvojen Prijedlog rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici, predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Usvojena je inicijativa poslanika Zijada Jagodića kojom bi se građanima Bosne i Hercegovine omogućilo da u cijelosti prate sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH putem državnog RTV emitera, počevši, kako u izvornom tekstu Inicijative piše, od 1. 3. 2013.

Nije usvojena inicijativa poslanika Denisa Bećirovića koja glasi: “Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podnosim sljedeću poslaničku inicijativu, kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da do kraja 2013. godine pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o iseljeništvu Bosne i Hercegovine“.

Usvojen su zaključci poslanice Nermine Ćemalović i poslanika Senada Šepića povodom rasprave o Godišnjem izvještaju o rezultatima rada Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i Godišnjem izvještaju o pojavama diskriminacije u BiH za 2012. godinu, koji glase: „Zadužuje se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da uspostavi centralnu bazu podataka za počinjena djela diskriminacije, a što je propisano u članu 8. Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.“ i „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavezuje Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana izradi preporuke i plan za smanjenje diskriminacije u području mobinga i obrazovanja, a imajući na umu Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2012. godinu u kojima je primjetan trend porasta broja pritužbi iz ovih kategorija prava.“

Usvojen su zaključci poslanika Milorada Živkovića i Nike Lozančića povodom rasprave o Informaciji o dopisima Tužilaštva BiH, koji glase: „Parlamentarna skupština BiH traži od Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilaštva vijeća BiH da se pismeno izjasne o korespondenciji koju je vodio/la nadležni tužilac prema PD PSBiH, a u vezi s neprovođenjem odluka Ustavnog suda BiH u predmetima br. U-3/11 i U-4/11.“ i „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH smatra nedopustivim i neprihvatljivim način korespondencije Tužilaštva BiH prema Parlamentarnoj skupštini BiH, posebno u dopisu broj: T 20 0 KTA 0006553 12 od 3. 4. 2013. godine BS/DT i traži od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Tužilaštva BiH da ovo pitanje razmotri i izjasne se spram ponašanja postupajuće tužiteljice“.

U Istražnu komisiju Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba i stanja u Upravi za indirektno oporezivanje BiH imenovani su Drago Kalabić, Dragan Vrankić, Danijela Martinović, Mladen Bosić, Ismeta Dervoz, Petar Kunić i Šemsudin Mehmedović.

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)

Prilog:
Na 48. sjednici je data saglasnost za ratificiranje:
  1. Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu za 2012. – 2013.,
  2. Sporazuma o grantu EK IPA Dio 1 (Projekat otpadnih voda za Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora Evropske komisije za Trast fond za pretpristupni instrument Evropske unije,
  3. Dodatnog sporazuma o finansiranju 2 na Sporazum o finansiranju i projektu od 12.10.2009. između KfW-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH (primalac), kao i Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo finansija RS, i Grada Banje Luke (agencija za izvršenje projekta), na iznos od 1.470.000,00 eura – Gradski vodovodni i kanalizacioni sistem u Banjoj Luci, Komponenta 1 - Vodosnabdijevanje i Komponenta 2 - Sistemi kanalizacije (projekat)
  4. Prvog amandmana na Sporazum koji se odnosi na Sporazum o kreditu, sklopljen 27.12.2010., za finansiranje i proširenje kanalizacionog sistema u Gradišci između Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, i UniCredit Bank Austria AG,
  5. Amandmana br. 2 na Ugovor o finansiranju sklopljen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke 21.12.2005. u Sarajevu i 28.12.2005. u Luksemburgu, s naknadnim izmjenama – finansiranje projekta Željeznice II. (FIN° 23.376)  

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću