MENI
16.7.2013

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH


Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH je na svojoj 27. sjednici, u okviru rasprave o Izvještaju o radu Ministarstva odbrane BiH za 2012. godinu, usvojila zaključak da se, usljed obima problema s kojima se u svom radu susreće Ministarstvo odbrane BiH, predloži domovima PS BiH da se rasprava po ovom Izvještaju obavi i na plenarnim sjednicama Predstavničkog doma, odnosno Doma naroda PS BiH.

Pored toga, Komisija je usvojila set sljedećih zaključaka:
„Zahtjeva se od Ministarstva odbrane BiH da do 15. 09. 2013. godine dostavi Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH potpunu informaciju u vezi sa sljedećim pitanjima:
1. Stanje i problemi u oblasti deminiranja u Oružanim snagama BiH,
2. Preduzete aktivnosti na rješavanju ostale pokretne vojne imovine sa Vladom Federacije BiH,
3. Preduzete mjere i aktivnosti na rješavanju viškova pokretne vojne imovine, u skladu sa preporukama sa Radionice u Doboju, održane 5. i 6. 2. 2013.
4. Preduzete aktivnosti na rješavanju nestabilne municije i minsko-eksplozivniih sredstava u Oružanim snagama BiH, povećanju kapaciteta u TROM Doboj i otklanjanju problema uništavanja otvorenom detonacijom na poligonu Glamoč,
5. Preduzete aktivnosti na formiranju centralnog računovodstva u Ministarstvu odbrane BiH
6. Kada se planira izvršiti ponovna analiza perspektivne imovine sa aspekta usaglašavanja iste sa formacijom,
7. Šta se planira učiniti na povećanju efikasnosti pomoći u prirodnim i drugim katastrofama, sa posebnim osvrtom na plan pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda u 2013., broju helikoptera koje je moguće angažirati u slučaju gašenja požara, itd.“

Komisija je razmatrala i primila k znanju Godišnju analizu iz oblasti upravljanja personalom za 2012. godinu, uz zaključak da se konstatira da je, u poređenju sa prošlom godinom, u 2012. godini učinjeno nedovoljno na poboljšanju stanja u oblasti upravljanja personalom, te da su nasljeđeni brojni problemi iz 2011. godine i dalje aktuelni. Ministarstvo odbrane BiH je obavezno da informira Zajedničku komisiju o izvršenju prijedloga za poboljšanje rada i funkcioniranja u oblasti upravljanja personalom.

U okviru razmatranje realizacije zaključaka sa Radionice o temi: „Odbrambeno – sigurnosni sektor u BiH godinu dana poslije“, Komisija je konstatirala da Ministarstvo odbrane BiH nije ispunilo većinu obaveza koje je imalo zadatak izvršiti nakon održane predmetne Radionice, te da će Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH i dalje insistirati na provođenju svojih zaključaka, zahtjevajući od ovog Ministarstva da svaka tri mjeseca izvještava Komisiju o stepenu njihove realizacije.

Razmatrajući realizaciju preporuka sa Radionice o temi: „Aktivnosti Komisije za provođenje postupka rješavanja viškova pokretne vojne imovine“, održane u Doboju 5. i 6. 2. 2013. godine, Komisija je zaključila da do sada nije dobila nijednu informaciju o tome dokle se došlo sa rješavanjem problema viškova pokretne vojne imovine, te konstatirala da se preporuke sa navedene Radionice ne realiziraju u praksi. S tim u vezi, Komisija je zatražila od Ministarstva odbrane BiH potpunu informaciju o toku i preduzetim aktivnostima na rješavanju ovog pitanja.

Zajednička komisija nije podržala Inicijativu poslanika Kluba SDA sa 48. sjednice Predstavničkog doma održane 23. 05. 2013. koja glasi: „Predlažemo da se na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma uvrsti tačka dnevnog reda: „Izjašnjenje ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića, o navodima i tvrdnjama koje je iznio u magazinu Večernjeg lista „Obzor“ od 18.05.2013. protiv člana Predsjedništva BiH, g. Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije“, te je sa negativnim mišljenjem uputila Predstavničkom domu PS BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću