MENI
23.7.2013

Susret predsjedavajuće Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanke Majkić i generala Harta


U Sarajevu su danas razgovarali predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić i komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Merle D. Hart (Merl Hart) kome je ova bila i nastupna posjeta.
Sastanku su prisustvovali i novoimenovani zamjenik komandanta NATO Štaba brigadir Ole-Asbjorn Fauske i politički savjetnik Rohan Maxwell.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o aktuelnom stanju u sektoru odbrane a posebno je razgovarano o postupku rješavanja viškova pokretne vojne imovine, procesu uništavanja municije i
minsko-eksplozivnih sredstava, problemima oko popisa skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava te obavezama oko izrade dokumenta „Pregled odbrane“.

Konstatirano je da su evidentni brojni problemi koje treba rješavati u čemu će Zajednička komisija za odbranu i sigurnost i NATO Štab djelovati parnerski i sa namjerom da se pomogne nadležnim subjektima u sektoru odbrane. Isto tako, pozdravljeno je angažiranje i drugih međunarodnih organizacija, posebno Komande EUFOR-a, Ureda UNDP u Sarajevu i Misije OSCE-a u BiH s ciljem da pomognu Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH u rješavanju aktuelnih problema, posebno o pitanjima koja su bila predmet današnjeg razgovora. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću