MENI
24.7.2013

Održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije


Na 16. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrane su Informacija o pripremi za korištenje novog instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije za period 2014. – 2020. i Informacija o izradi Strateškog plana ruralnog razvoja BiH i uspostavljanja IPARD operativne strukture u skladu sa EU zahtjevima. Nakon razmatranja, zaključeno je da se preporuči domovima PSBiH da navedne informacije stave na dnevni red sjednica domova krajem septembra, a usvojen je i zaključak kojim se poziva Vijeće ministara BiH da ubrza aktivnosti na izradi Strateškog plana ruralnog razvoja BiH i uspostavi IPARD operativne strukture u skladu sa zahtijevima Evropske unije i ustavnom strukturom Bosne i Hercegovine.

Zajednička komisija obavila je rasprave i o aktivnostima iz Akcijskog plana iz područja zakonodavnog okvira za infrastrukturu kvalitete, s posebnim osvrtom na usvajanje novog Zakona o mjeriteljstvu BiH, usvajanje pravilnika iz područja mjeriteljstva i stavljanje u operativni rad labaratorija, kao i o problemima u provođenju projekta IPA 2009 EnviS. Usvojen je zaključak kojim se preporučuje domovima PSBiH da na jednim od narednih sjednica domova obave raspravu o stanju o oblasti mjeriteljstva BiH, kao i o Strategiji za razvoj mjeriteljskog sistema.

Usvojen je Izvještaj sa 15. Međuparlamentarnog sastanka Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH i Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, koji je održan 8. i 9. juna 2013. godine u Bruxellesu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću