MENI
29.8.2013.

Окончана 52. сједница Представничког дома


На окончаној 52. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у другом читању усвојени су Предлог закона о измјенама и допунама Закона о имплементацији Конвенције о забрани развоја, производње, гомилања и употребе хемијског оружја и његовом уништавању, Предлог закона о измјени Закона о кривичном поступку БиХ и Предлог закона о измјени и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

У првом читању је усвојен Предлог закона о измјенама и допунама Закона о слободи приступа информацијама у Босни и Херцеговини, предлагачи посланици Лазар Продановић, Нермина Заимовић- Узуновић и Азра Хаџиахметовић.

Обустављен је поступак у вези Предлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, предлагач Савјет министара БиХ.
У првом читању није усвојен Предлог закона о волонтирању, предлагач Савјет министара БиХ.

Није усвојено Мишљење Уставноправне комисије о Предлогу закона о располагању непокретном војном имовином, предлагачи посланици клубова СДП-а БиХ и СББ-а БиХ и задужена је Уставноправна комисија да достави ново Мишљење о Предлогу закона. Такође, закључак Милорада Живковића у вези Предлога закона је упућен на усаглашавање Колегијуму.

Усвојен је Извјештај из подручја пољопривреде за Босну и Херцеговину за 2012. годину. Такође, закључено је да с циљем осигурања трговине пољопривредно-прехрамбеним производима с Европском унијом, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, у сарадњи с надлежним институцијама на свим нивоима власти БиХ, треба израдити план преузимања регулативе ЕУ-а у подручју пољопривреде и руралног развоја, те по хитној процедури припремити измјене и допуне потребних законских рјешења. Закључено је и како је потребно израдити план постепене хармонизације подстицајних мјера за стварање истих услова за све пољопривредне произвођаче у земљи и убрзати активности на успостављању IPARD-ове оперативне структуре за кориштење претприступних фондова у оквиру IPA претприступне помоћи с циљем побољшања конкурентности пољопривредне производње у Босни и Херцеговини. Донесен је и закључак у којем је речено како је потребно израдити предлог конкретних мјера заштите домаће пољопривредне производње у контексту примјене потписаних споразума слободне трговине (CEFTA, SSP, Турска). Усвојен је и закључак којим се задужује Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома ПСБиХ да за сљедећу сједницу Представничког дома ПСБиХ одреди рокове у закључцима Комисије из Мишљења о Извјештају из подручја пољопривреде за БиХ за 2012. годину. Усвојен и закључак који гласи: „Извјештај из подручја пољопривреде за БиХ требало да садржи и структуру подузетничког сектора из подручја пољопривреде у БиХ (број фармера, задруга, привредних друштава, пословних савеза, конзорциија и других облика организовања). Такође је потребно дати приказ конкурентности подузетничких јединица у пољопривреди по основним елементима конкурентности: расположиви ресурси, начин управљања, маркетинг оријентација и брандинг, увезаност у кластере или пословне савезе. Из оваквог присупа требало би да се сагледа ефикасност подузетничког дјеловања у пољопривреди и начини да се унаприједи и подршка тржишно перспективним програмима хране и пића у БиХ“. На крају, донесен је и закључак којим се задужује Савјет министара БиХ да сачини свеобухватну анализу трговине пољопривредним и прерађеним пољопривредним производима са Европском унијом у периоду од 90 дана (јули, аугуст, септембар 2013.) са посебним освртом на Републику Хрватску након стицања њеног пуноправног чланства.

Усвојен је Извјештај о обављеној ревизији учинка о теми: „Рад комисија институција БиХ“, материјал Канцеларије за ревизију институција БиХ. Донесен је и закључак којим Представнички дом ПСБиХ обавезује Савјет министара БиХ да до краја године дефинише јасне стандарде за оснивање и рад комисија институција БиХ, држећи се препорука и критерија садржаних у Извјештају.
Примљено је к знању изјашњење министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића о наводима и тврдњама које је изнио у магазину Вечерњег листа Обзор од 18. 5. 2013. против члана Предсједништва БиХ, г. Бакира Изетбеговића и Странке демократске акције.

На усаглашавање Колегијуму је упућен закључак Клуба СДА о Информацији о стању безбједности у Босни и Херцеговини у 2012. години, тако је да је одгођено изјашњавање о Информацији и Мишљењу Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ у вези ње, као и о закључку посланика Бериза Белкића.

Усвојен је закључак Комисије за остваривање равноправности полова, који гласи: „Обавезује се савјет министара БиХ да Комисији за остваривање равноправности полова Представничког дома ПСБиХ у року од 30 дана достави Извјештај о примјени закона из подручја медија, како је то наведено у захтјеву Комисије које је упућено Министарству комуникација и транспорта БиХ и Регулаторној агенцији за комуникације БиХ.

Усвојени су закључци Заједничке комисије за европске интеграције који гласе: „Позива се Савјет министара БиХ да убрза активности на изради Стратешког плана руралног развоја БиХ и успостављања IPARD оперативне структуре у складу са захтјевима ЕУ и уставним надлежносима институција у БиХ“, „Позива се Савјет министара БиХ да без одгађања усвоји Стратегију развоја мјеритељства БиХ 2010.-2016., која је услов за кориштење IPA средстава у подручју мјеритељства“, „Позива се Савјет министара БиХ да оконча израду и усвајање Стратегије инфраструктуре квалитета, која је увјет за коритење средстава IPA II у сегменту квалитета“, и „Позива се Савјет министара БиХ да до краја септембра текуће године домовима ПСБиХ достави информацију о припреми услова за кориштење новог инструмента претприступне помоћи Европске уније за период 2014.-2020. - IPA II (Стратешки документ IPA II за БиХ; Стратешки план руралног развоја БиХ; Успоставаљање институција и структура у складу са захтјевима IPARD-а; Секторска стратегија за транспорт).

Нису усвојене иницијативе посланика Зијада Јагодића с 50. сједнице Дома, одржане 18. 7. 2013., а којима се тражи да Представнички дом Парламенатране скупштине Босне и Херцеговине обави јавну расправу о теми: Босанскохерцеговачке ријеке и језера у функцији унапређења привреде, те да Савјет министара Босне и Херцеговине припреми почетни материјал за расправу, односно да се одржи јавна расправе/конференција о теми: Домовина за Дијаспору и Дијаспора за Домовину, а за коју би Савјет министара Босне и Херцеговине припремило почетни материјал за расправу.
За наредну сједницу је одгођено разматрање Мишљења Заједничке комисије за одбрану и безбједност с предлогом закључака у вези с блокадом институција Босне и Херцеговине 5. – 7.6.2013..
За наредну сједницу је одгођено гласање о давању сагласности за ратифициковање Оквирног споразума о кредиту између Босне и Херцеговине и Развојне банке Савјета Европе. Такође, закључак посланика Мирсада Ђугума је упућен на усаглашавање Колегијуму.

На сједници је дата сагласност за ратификовање више међународних споразума и уговора (прилог). (крај)

Прилог:
На 52. сједници је дата сагласност за ратификовање:
  1. Споразума о економској сарадњи између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Румуније
  2. Споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Краљевине Норвешке о реализацији Пројекта „Јавне службе за тржиште некретнина и европске интеграције“
  3. Меморандума о разумијевању у вези са реализовањем Програма достојанственог рада за Босну и Херцеговину 2012-2015 између Савјета министара Босне и Херцеговине и Међународне организације рада,
  4. Споразума о кредиту, финансирању и пројекту између KfW, Франкфурт на Мајни („Зајмодавац“) и Босне и Херцеговине коју заступа Министарство финансија и трезора („Зајмопримац“) и Републике Српске, коју заступа Министарство финансија Републике Српске и Хидроелектране на Требишњици (ХЕТ) („Агенција за извршење пројекта“) за 10.000.000.-еура-Санација ХЕ Требиње 1, Фаза III

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу