MENI
27.1.2021.

Изашао нови број „Парламента“ за период октобар - децембар 2020. године

Нови број „Парламента“, штампаног билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) за период октобар – децембар 2020. године, доноси опширну информацију са састанка чланова Колегијума оба дома ПСБиХ са потпредсједником Европске комисије и високим представником Европске уније за спољне послове и безбједносну политику Josepom Borrellom, који је у посјети нашој земљи боравио у поводу 25. годишњице закључивања Дејтонског мировног споразума.

„Парламент“ пише да су чланови руководства ПСБиХ у отвореном разговору изнијели различита виђења актуелног политичког тренутка у Босни и Херцеговини, али и нагласили заједнички став о потреби убрзања европског пута БиХ и добијања статуса кандидата за пуноправно чланство у Европској унији (ЕУ). Како је пренесено у тексту, господин Borrell рекао је да јасна европска перспектива БиХ и процес европских интеграција представљају покретачку снагу за наставак процеса помирења и јачања повјерења у нашој земљи.

У новом броју „Парламента“ објављена је и вијест о састанку руководства Представничког и Дома народа ПСБиХ са комесаром Европске комисије за сусједство и проширењеОливером Вархелyием.Како билтен преноси, европски комесар представио је нови инвестициони план ЕУ за ову регију, којим званични Брисел има намјеру да државама Западног Балкана обезбједи 20 милијарди евра за пројекте кроз гаранције и 9 милијарди евра за грантове. На састанку се, како преноси „Парламент“, разговарало и о динамици испуњавања 14 приоритета Европске комисије неопходних за добијање кандидатског статуса за чланство БиХ у ЕУ.

„Парламент“ извјештава и о одржаном округлом столу на тему „Евроатлантске интеграције и БиХ: шта даље?“,који је одржан у згради ПСБиХ.Билтен преноси да је округли сто, којег су организовали чланови Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини НАТО-а, окупио представнике законодавне и извршне власти, НАТО-штаба у Сарајеву, Команде EUFOR-а у БиХ, академске заједнице и цивилног сектора у циљу обнављања дијалога о процесу евроатлантских интеграција БиХ.

Штампани билтен ПСБиХ доноси и информацију о одржаној тематској сједници Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома ПСБиХ, на којој је представљена анализа резултата протеклих локалних избора у БиХ кроз родну перспективу. На тематској сједници, коју је Комисија организовала у сарадњи с Агенцијом за равноправност полова БиХ, Министарством за људска права и избјеглице БиХ и пројектом „Жене на изборима у Босни и Херцеговини“, дефинисани су приједлози препорука и закључака, које ће, на некој од својих наредних сједница, Комисија разматрати и упутити их надлежним државним институцијама. 

„Парламент“ извјештава и о активностима радних тијела ПСБиХ и садржајима сједница оба дома ПСБиХ. Опширно се извјештава о сједницама Привремене истражне комисије Представничког дома ПСБиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ, на којима су чланови Комисије саслушали значајан број свједока који су говорили о стању у бх. правосуђу, с акцентом на рад Високог судског и тужилачког савјета БиХ, те износили своје приједлоге у циљу побољшања тог стања.

У новом броју билтена ПСБиХ објављене су и вијести о активностима других парламентарних тијела ПСБиХ, првенствено Савјета националних мањина БиХ и парламентарног војног повјереника БиХ. (крај)

 

 

 

 

 

 

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу