MENI
27.1.2021.

Izašao novi broj „Parlamenta“ za razdoblje listopad - prosinac 2020. godine

Novi broj „Parlamenta“, tiskanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za razdoblje listopad - prosinac 2020. godine, donosi opširnu informaciju sa sastanka članova Kolegija obaju domova PSBiH sa potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, koji je u posjet našoj zemlji boravio u povodu 25. obljetnice zaključivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

„Parlament“ piše da su članovi vodstva PSBiH u otvorenom razgovoru iznijeli različita viđenja aktualnog političkog trenutka u Bosni i Hercegovini, ali i naglasili zajednički stav o potrebi ubrzanja europskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji (EU). Kako je preneseno u tekstu, gospodin Borrell rekao je da jasna europska perspektiva BiH i proces europskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u našoj zemlji.

U novom broju „Parlamenta“ objavljena je i vijest o sastanku vodstva Zastupničkog i Doma naroda PSBiH sa komesarom Europske komisije za susjedstvo i proširenjeOliverom Varhelyiem.Kako bilten prenosi, europski komesar predstavio je novi investicijski plan EU za ovu regiju, kojim zvanični Bruxelles ima namjeru da državama Zapadnog Balkana osigura 20 milijardi eura za projekte kroz jamstva i 9 milijardi eura za grantove. Na sastanku se, kako prenosi „Parlament“, razgovaralo i o dinamici ispunjavanja 14 prioriteta Europske komisije neophodnih za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU.

„Parlament“ izvještava i o održanom okruglom stolu na temu „Euroatlantske integracije i BiH: šta dalje?“,koji je održan u zgradi PSBiH.Bilten prenosi da je okrugli sto, kojeg su organizirali članovi Izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, okupio predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, NATO-štaba u Sarajevu, Zapovjedništva EUFOR-a u BiH, akademske zajednice i civilnog sektora u cilju obnavljanja dijaloga o procesu euroatlantskih integracija BiH.

Tiskani bilten PSBiH donosi i informaciju o održanoj tematskoj sjednici Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH, na kojoj je predstavljena analiza rezultata proteklih lokalnih izbora u BiH kroz rodnu perspektivu. Na tematskoj sjednici, koju je Povjerenstvo organiziralo u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i projektom „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“, definirani su prijedlozi preporuka i zaključaka, koje će, na nekoj od svojih narednih sjednica, Povjerenstvo razmatrati i uputiti ih nadležnim državnim institucijama. 

„Parlament“ izvještava i o aktivnostima radnih tijela PSBiH i sadržajima sjednica obaju domova PSBiH. Opširno se izvještava o sjednicama Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, na kojima su članovi Povjerenstva saslušali značajan broj svjedoka koji su govorili o stanju u bh. pravosuđu, s akcentom na rad Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, te iznosili svoje prijedloge u cilju poboljšanja tog stanja.

U novom broju biltena PSBiH objavljene su i vijesti o aktivnostima drugih parlamentarnih tijela PSBiH, prvenstveno Vijeća nacionalnih manjina BiH i parlamentarnog vojnog povjerenika BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću