MENI
3.10.2013

Izlaganje članice Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE Milice Marković na sesiji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE Milica Marković obratila se učesnicima sesije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u okviru diskusije na temu "Funkcioniranje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini".

Tekst obraćanja prenosimo u cjelini:

"Gospodine predsjedniče, poštovane kolege,

Izvještaj o funkcionisanju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini predstavlja opis političkih događaja u prethodne dvije godine. Može se reći da su izvjestioci naveli sva važnija politička dešavanja u tom periodu. Ali su izdvojili jednu stvar koja je po njima najvažnija. To je neprovođenje presude Sejdić-Finci, koju je 2009. godine izrekao Evropski sud za ljudska prava. Zbog te presude i njenog neprovođenja do sada, izvjestioci predlažu rezoluciju čija je tema sankcionisanje BiH.

Naša država je veoma zabrinuta ovom rezolucijom koju smatramo nepravednom i kontraproduktivnom. Zašto? Treba reći da je Bosna i Hercegovina učinila značajne korake u ispunjavanju većine postprijemnih obaveza. BiH ne bježi od svoje odgovornosti preuzete prilikom prijema u Savjet Evrope. BiH je u potpunosti opredijeljena da nađe odgovarajuće i trajno rješenje za provođenje ove složene presude. Osim toga, jezik koji se koristi u Rezoluciji je veoma negativan pa bi se moglo zaključiti da Bosna i Hercegovina ima strukturalni problem sa neizvršavanjem presuda Evropskog suda za ljudska prava što ne odgovara stvarnom stanju. Treba reći da je BiH do sada uspješno provela sve presude Evropskog suda uključujući i one najosjetljivije koje se odnose na neka pitanja nacionalne sigurnosti. Koji je pravi razlog što presuda do sada nije izvršena?

Izvršavanje ove presude povlači promjenu Ustava BiH koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Promjena Ustava neke države je politička odluka. U slučaju BiH, to znači da treba postići dogovor između dva entiteta: Republike Srpske i Federacije BiH.

Treba znati da je Republika Srpska spremna da izvrši ovu presudu od prvog dana kad je izrečena. Ali, ona to ne može uraditi sama. Potreban je sporazum u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata. Hrvati insistiraju na tom dogovoru kako bi se izbjegla situacija iz 2010. godine kada je hrvatski član Predsjedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka. Cijelo vrijeme RS očekuje taj dogovor bez kojeg nema ni provođenja presude ni promjene Ustava. Uprkos tome, vlasti BH imaju neprestane aktivnosti i preduzimaju razne mjere kako bi se pronašlo odgovarajuće i održivo rješenje ovog problema. Zbog toga ne treba sumjati u ozbiljne namjere vlasti BiH po ovom pitanju.

Osim toga, juče je bio veoma važan sastanak u Briselu na kojem je, na poziv Štefana Filea, učestvovalo sedam lidera stranakakako bi se pokrenula politička situacija u BiH i ojačali napori svih kako bi se izvršila ova presuda prije oktobra 2014. Nakon sastanka, gosp. File je rekao : "imali smo dobru raspravu, puno je posla učinjeno. Odlučili smo nastaviti sjednicu 10. oktobra. To je bio produktivan sastanak, gdje su svi sudionici radili ozbiljno i dali konstruktivan doprinos". Dakle, vlasti BiH, predsjednici stranaka, čine napore kako bi se riješio ovaj problem. To nije situacija u kojoj niko ništa ne radi kako je to izvjestiteljica predstavila.

Na kraju, moram reći da, ako danas usvojimo Rezoluciju u predloženoj formi, to bi moglo dovesti našu državu u veoma tešku situaciju i čak izazvati veoma negativne događaje u prilično krhkoj političkoj situaciji. Usvajanje ove Rezolucije koja navodi sankcije u smislu suspenzije BiH iz Vijeća Evrope može predstavljati gubitak njenog kredibiliteta kako na međunarodnom tako i na domaćem planu. To može izazvati komplikacije u državi do te mjere da ona ne bi mogla organizovati izbore u oktobru 2014. Godine. To znači da bi mogla nastati veoma konfuzna situacija sa nepoznatim ishodom. To takođe znači jačanje antievropskih proklamatora i destimulisanje onih koji su došli na pola puta.

Ko kaže da će nakon sankcija politička situacija u BiH biti bolja?
Zbog toga Delegacija Bosne i Hercegovine smatra da je predložena rezolucija neprihvatljiva, naročito članovi 11. i 12. i mi predlažemo i pozivamo vas da usvojite naše amandmane koji se odnose na član 11. i 12. Ili, da odbacite sadašnju formu predložene rezolucije.
Hvala ! " (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću