MENI
3.10.2013

Govor člana Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE Senada Šepića na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


U okviru teme "Funkcioniranje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini" na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope učesnicima se obratio član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE Senad Šepić.

Tekst obraćanja prenosimo u cjelini:

"Poštovani predsjedniče, dame i gospodo,

Hvala svima koji su uzeli učešće u diskusiji o BiH. Rezolucija o kojoj danas govorimo je općenito neprihvatljiva, jer zanemaruje napredak koji je naša zemlja ostvarila u posljednje vrijeme što je navedeno i u izvještaju Komitetu ministara.

Ali, istina je da postoje stvari koje bi nam trebale pomoći i koje ispravno opisuju našu poziciju u zemlji, posebno tamo gdje je to navedeno da ''demokratski izabrane institucije, kao što je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ili tročlano Predsjedništvo ne bi trebali biti pod uticajem lidera političkih stranaka, nego bi trebali raditi u skladu sa četvorogodišnjim mandatom koji su dobili od birača." Tako bismo morali djelovati i graditi odgovorno demokratsko društvo. Ovaj član je vrlo važan da bi se u potpunosti razumjela politička situacija i također je važno vidjeti kako Vijeće Evrope, ili generalno međunarodna zajednica, mogu reagirati na to. Smatram ovo vrlo ohrabrujućim stavom. Da će neke od mjera koje su navedene u zaključcima pomoći Bosni i Hercegovini i da neće pomoći da se zadrži politički status quo, u to nemam sumnje.

Kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, sve vas želim uvjeriti da ćemo uraditi sve što je u našoj moći kako bismo napravili napredak u pregovorima potreban za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava. Mi razumijemo našu odgovornost prema našim biračima, kao i prema svim građanima. Dakle, mi ćemo se boriti da održimo najviše standarde pravne procedure u svim aspektima našeg političkog djelovanja, što proizilazi iz članstva u Vijeću Evrope. U stalnoj smo potrazi za rješenjem koje bi moglo biti u skladu sa presudom i koje bi bilo funkcionalno za društvo u cjelini. Ovi principi su potvrđeni na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu, a o njima je govorio i sekretar VE, gospodin Jagland.

Bilo bi jednostavno i jednostrano prebaciti svu odgovornost samo na lokalne političare i institucije, ali to ne odgovara pravom stanju. Sve progresivne reforme koje su napravljene, pogotovo do 2006., napravljene su sa snažnom podrškom međunarodne zajednice, jer Bosna i Hercegovina, sa sadašnjim Ustavom kao dijelom Dejtonskog sporazuma, još uvijek treba međunarodno posredovanje i stručnu pomoć .

Tako je i sa ovom Rezolucijom, kojoj se, u svakom slučaju u potpunosti protivim i bilo bi krajnje pogrešno i nepravedno oduzeti Bosni i Hercegovini pravo na predstavljanje i članstvo ovdje u Vijeću Evrope. To bi bila kazna za državu, građane Bosne i Hercegovine, a oni nisu zaslužili da ih se tako tretira i kažnjava, nakon svega što su preživjeli. Ova diskusija mora biti poruka i za odgovorne ljude u našoj zemlji da brže rade i ispunjavaju obaveze kako ne bi zemlja i naši građani bili ponovo dovedeni u priču o sankcijama i kažnjavanjima. Nama treba pružena ruka, razumijevanje i podrška od Vijeća Europe i međunarodnih institucija, treba nam pozitivna akcija, a ne sankcija i zato sam uvjeren da način na koji je napisana ova Rezolucija ne doprinosi rješavanju naših problema nego ih dodatno komplikuje i pozivam vas, drage koelgice i kolege parlamentarci da je ovakvu ne podržite.

Kao jasan put i prijedlog daljeg djelovanja, predlažem da podržite naše zajedničke amandmane potpisane od svih članova naše delegacije – i iz vladajućih i iz opozicionih stranaka, kao i brojnih kolegica i kolega iz cijele Evrope koji su nas podržali u nastojanju da nepravedno predviđene sankcije budu odbačene i brisane iz ove Rezolucije.

Nadam se da ćete razumjeti važnost ovakvog pristupa i podržati BiH.
Hvala svima koji su ovdje dali doprinos u raspravama, onima koji čuvaju pažnju na BiH i žele nam pomoći da izgradimo stabilnu zemlju, članicu EU i NATO-a." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću