MENI
9.10.2013

Delegacija Predstavničkog doma susrela se sa Grupom prijateljstva Grčke sa BiH


Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju čine predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović i poslanik u Predstavničkom domu Dragan Vrankić u Atini je tokom zvanične radne posjete razgovarala sa članovima parlamentarne Grupe prijateljstva Grčke i BiH. Tokom susreta zaključeno je kako Bosna i Hercegovina i Republika Grčka imaju dobre i prijateljske političke odnose, te da postoje dobri preduvjeti za dalji i jači razvoj odnosa na ekonomskom, kulturnom, naučnom, obrazovnom i svakom drugom planu.

Predsjedavajući dr. Bećirović je naglasio da se interesi obje zemlje podudaraju u mnogim oblastima, posebno vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine da bude punopravna članica Evropske unije i NATO-a i želja Grčke da zemlje regiona Jugoistočne Evrope postanu članice ovih organizacija.

Grčka je priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu u aprilu 1992. godine, u njenim međunarodno priznatim granicama, a diplomatske odnose sa Bosnom i Hercegovinom uspostavila je 30.11.1995. godine. Republika Grčka je otvorila Ambasadu u Sarajevu 23.11.1996. godine, a Bosna i Hercegovina u Atini, septembra 1998. godine. Prema riječima predsjedavajućeg dr. Bećirovića interes Bosne i Hercegovine je da razvija dobre odnose i u budućnosti.

Najviši zakonodavni organi Bosne i Hercegovine i Grčke moraju biti u funkciji ekonomije rekao je dr. Bećirović. S tim u vezi, on je konkretno predložio da predstavnici dva parlamenta zatraže od izvršnih organa da u što kraćem roku potpišu nove sporazume i protokole koji treba da dinamiziraju ekonomske i ojačaju sveukupne veze između dvije države. Tom prilikom Bećirović je predložio da se što prije usaglase i potpišu: 1) Protokol između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke o implementaciji Sporazuma između BiH i EZ o readmisiji lica koja borave bez dozvole; 2) Sporazum o pomorskom transportu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke; 3) Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke o zaštiti razmjenjenih tajnih podataka; 4) Protokol o saradnji između Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Grčke; 5) Sporazum o socijalnom osiguranju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću