MENI
10.10.2013

Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarala sa predsjednikom Parlamenta Republike Grčke


Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju čine predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović i poslanik u Predstavničkom domu Dragan Vrankić u Atini su tokom zvanične radne posjete razgovarali sa predsjednikom Parlamenta Republike Grčke Evangelosom Meimarakisom. Tom prilikom, dr. Bećirović je upoznao sagovornika sa ključnim vanjsko-političkim ciljevima države Bosne i Hercegovine.

Dr. Bećirović je istakao čvrstu opredjeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i NATO paktu, kao i za dobru regionalnu saradnju. Za Bosnu i Hercegovinu je posebno važna podrška Republike Grčke navedenim ciljevima s obzirom na činjenicu da će Grčka preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom u prvoj polovini 2014. godine. Također, dr. Bećirović je iskazao zadovoljstvo činjenicom da će jedan od glavnih prioriteta Grčke biti puna integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Najviši zakonodavni organi Bosne i Hercegovine i Grčke moraju biti u funkciji ekonomije rekao je dr. Bećirović. S tim u vezi, on je konkretno predložio da predstavnici dva parlamenta zatraže od izvršnih organa da u što kraćem roku potpišu nove sporazume i protokole koji treba da dinamiziraju ekonomske i ojačaju sveukupne veze između dvije države. Tom prilikom Bećirović je predložio da se što prije usaglase i potpišu: 1) Protokol između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke o implementaciji Sporazuma između BiH i EZ o readmisiji lica koja borave bez dozvole; 2) Sporazum o pomorskom transportu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke; 3) Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke o zaštiti razmjenjenih tajnih podataka; 4) Protokol o saradnji između Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Grčke; 5) Sporazum o socijalnom osiguranju.

U interesu Republike Grčke je sigurnost i stabilnost regiona, pa s tim u vezi pomaže i podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. U tom kontekstu postoji interes Republike Grčke za političkom i ekonomskom saradnjom sa državom Bosnom i Hercegovinom, što je pokazala kroz pružanje političke i donatorske pomoći istakao je predsjednik Parlamenta Grčke Evangelis Meimarakis. Grčka je opredjeljena da potpuno poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Bećirović je istakao da ekonomska saradnja Grčke i Bosne i Hercegovine treba biti intenzivirana, a kao oblasti u kojima postoje odlični uvjeti za povezivanje danas je istaknuta energetika, saobraćajna infrastruktura, turizam, poljoprivreda, drvana industrija, mašinska industrija, elektroindustrija i građevinarstvo. Jedna od tema o kojoj je danas više razgovarano je i modalitet kako povećati trgovinsku razmjenu između Bosne i Hercegovine i Grčke.

Imperativ za obje zemlje je povećanje vanjskotrgovinske razmjene, a za BiH i smanjenje izraženog deficita. Sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između BiH i Republike Grčke omogućava proširenje ekonomske saradnje u svim oblastima od važnosti za ekonomski i društveni razvoj dvije države. Veoma važnu ulogu u realizaciji konkretnih pitanja bilateralne ekonomske saradnje ima Zajednički komitet za ekonomsku i tehnološku saradnju između BiH i Grčke, te je s toga potrebno dinamizirati sjednice Zajedničkog komiteta, istakao je Bećirović.

Također, dr. Bećirović je izrazio podršku uvođenju direktne avio linije između Sarajeva i Atine, što bi značajno doprinjelo unapređenju razvoja turizma, trgovinskih i ukupnih ekonomskih odnosa. Osim navedenog, ukazano je na važnost saradnje univerziteta iz BiH i Grčke, s ciljem implementacije ciljeva Bolonjske deklaracije i prilagođavanje općim razvojnim ciljevima Evropskog prostora visokog obrazovanja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću