MENI
10.10.2013

Sastanak članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost sa generalom Sir Richardom Shirefom


Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas sa Operativnim komandantom za Operaciju Althea EUFOR i zamjenikom vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, generalom Sir Ričardom Širefom (Richard Shirreff), i komandantom EUFOR-a u BiH, general-majorom Diterom Hajdekerom.
Domaćini visokoj vojnoj delegaciji bili su predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić, članovi Zajedničke komisije Beriz Belkić, Krunoslav Vrdoljak, Mehmed Bradarić i Borislav Bojić, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o aktuelnom stanju u sektoru odbrane i aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost. Posebno je razgovarano o procesu uništavanja viškova naoružanja i vojne opreme, mogućnostima za efikasnije djelovanje u pomoći civilnom stanovništvu tokom elementarnih nepogoda, odgovornosti za sigurnost skladišta vojne opreme, procesu deminiranja i izgradnji priuštivih i dobro opremljenih Oružanih snaga BiH.

Također, razmijenjena su mišljenja u vezi sa izradom „Pregleda odbrane“, učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama, saradnji sa Komandom EUFOR-a, te jačanju parnerstva i boljeg razumjevanja svih subjekata u sektoru odbrane i sigurnosti.

Konstatiran je i napredak u aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u procesu rješvanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, čemu su svoj doprinos dali i Komande EUFOR-a i NATO Štaba u Sarajevu, te UNDP i OSCE Misije u BiH, a koje su dale značajan doprinos boljem i sigurnosnom okruženju za građane BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću