MENI
14.10.2013

Delegat Stjepan Krešić predstavlja Parlamentarnu skupštinu BiH na Regionalnoj konferenciji „Efektivni monitoring i parlamentarni nadzor nad IPA fondovima“


Uz učešće predstavnika komisija za evropske integracije i komisija za finansije i budžet iz osam nacionalnih parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i Parlamenta Škotske, s ciljem predstavljanja uloge parlamenta u efektivnom nadzoru nad korištenjem sredstava Evropske unije, u Ohridu se održava Regionalna konferencija na temu: „Efektivni monitoring i parlamentarni nadzor nad IPA fondovima“.

Tokom Konferencije, između ostalog, razgovarano je o jačanju i izgrađivanju demokratskih institucija, koje moraju biti sposobne da se nose sa ekonomskim i društvenim reformama, s ciljem uspješnog ispunjenja procesa evropskog integriranja. Učesnici konferencije su u više navrata isticali važnost izgradnje i korištenja ljudskih resursa i kapaciteta u svrhu efektivnog programiranja i u konačnici korištenja IPA fondova a posebnu pažnju učesnici konferencije su posvetili novom instrumentu predpristupne pomoći IPA II, za period 2014. – 2020. godina. Kako je istaknuto, njihova važnost ogleda se u tome što je i zemljama potencijalnih kandidata za članstvo u EU omogućilo pristup svih pet komponenti IPA fondova.

Drugog dana zasjedanja, u okviru diskusije delegacija zemalja učesnica konferencije, član Zajedničke komisije za evropske integracije, delegat Stjepan Krešić koji na skupu predstavlja Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine podnio je izlaganje na temu IPA fondova. On je, između ostalog, rekao da je novi sektorski pristup IPA II fondovima doprinio tome da Bosna i Hercegovina intenzivnije radi kako bi omogućila jednostavniji i efikasniji pristup ovim fondovima. Istakao je i da BiH priprema strateški dokument za korištenje IPA II, koji će biti osnova za korištenje budućih sredstava pretpristupnog fonda i kojim će biti obuhvaćeno cjelokupno razdoblje pretpristupne pomoć, za svih sedam godina.

Kada je riječ o uvjetima za korištenje IPA-e, predstavnici Evropske komisije istakli su dva najznačanija uvjeta za Bosnu i Hercegovinu: implementacija Presude Evropskog suda u za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci protiv BiH i uspostava efikasnog mehanizma koordinacije procesa evropskog integriranja BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću