MENI
14.10.2013

Članovi Stalne delegacije PSBiH u PS OSCE-a razgovarali sa predstavnicima Crne Gore, Hrvatske i Srbije u PS OSCE-a


Potrebno je unaprijediti odnose i podstaći razvoj uzajamno korisne saradnje u svim oblastima, a intenzivna saradnja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske u okviru Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) može dati snažan impuls integracijskim aktivnostima i reformskim procesima u regionu, zaključeno je tokom susreta članova Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a Dragana Čovića, Mirze Kušljugića i Lazara Prodanovića sa članovima delegacije Crne Gore, Hrvatske i Srbije u PS OSCE-a.

Također, učesnici razgovora su istakli da za nove izazove koje predstoje svakoj od zemalja treba iskoristiti zajedničke kapacitete našeg regiona, a to su trenutno predsjedavanje Parlamentarnom skupštinom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PS OSCE) Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine Crne Gore, zatim buduće predsjedavanje Republike Srbije  OSCE-om, te članstvo Republike Hrvatske u Evropskoj uniji.

Predsjedatelj PS OSCE-a i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić naveo je više zajedničkih interesa koje ove četiri zemlje imaju i koji se mogu promovirati kroz OSCE, a u čemu bi on kao predsjedavajući PS OSCE-a mogao dati veliki doprinos. I članovi delegacije Srbije su, također, ponudili pomoć u provođenju zajedničkih inicijativa tokom naredne godine kada Srbija predsjedava OSCE-om i naveli prednost iskustva u globalnoj diplomaciji koja je u nekadašnjoj Jugoslaviji bila veoma razvijena, te istakli proevropske kapacitete ove četiri zemlje.

Članovi delegacije Hrvatske ponudili su podršku zemljama regiona na evropskom putu, istaknuvši zvaničan stav Hrvatske da ničim neće uvjetovati njihovo evropsko integriranje.

Govoreći o ovakvom obliku saradnje, članovi delegacije BiH su istakli potrebu uključivanja iniciranih tema na ovakvim sastancima u dnevne redove nacionalnih parlamenata. S tim u vezi, predložili su i organiziranje sastanka predsjednika parlamenata i šefova delegacija ove četiri zemlje u PS OSCE-a, sa šefovima misija OSCE-a u BiH, CG i Srbiji.

Također, tokom razgovora iznesen je veliki broj prijedloga o mogućnostima rješavanja zajedničkih problema ali i ostvarivanja zajedničkih interesa na međunarodnom planu a na kraju razgovora, zaključeno je da se u narednih mjesec dana sastanu sekretari Stalnih delegacija OSCE-a koji će pripremiti dokument kojim će se precizno utvrditi teme od značaja za BiH, Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku, a koje će se dalje realizirati kroz OSCE. Dogovoreno je i da se konkretiziraju zadaci čijom bi se realizacijom omogućilo veće uključivanje ljudi iz ovih zemalja u institucijama OSCE-a, te da se ojača utjecaj parlamentarnih delegacija u PS OSCE-a na misije OSCE-a u ovim zemljama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću