MENI
25.10.2013

Okončan Regionalni seminar za parlamentarce o OSCE Kodeksu ponašanja o vojnopolitičkim aspektima sigurnosti


Rasprava o izgradnji integriteta u oblasti odbrane i ulozi parlamentaraca u zaštiti ljudskih prava pripadnika oružanih snaga, u fokusu je drugog dana regionalnog seminara za parlamentarce o OSCE Kodeksu ponašanja o vojnopolitičkim aspektima sigurnosti za parlamentarce i parlamentarno osoblje Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić je u svom izlaganju govorila o kreiranju pravnog okvira i značaju transparentnog planiranja i trošenja budžetskih sredstava u sektoru odbrane, a parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović se osvrnuo na problematiku zaštite ljudskih prava pripadnika Oružanih snaga BiH.

Uz prezentacije zamjenika komandanta NATO Štaba u Sarajevu pukovnika Olea A. Fauskea, eksperata Ženevskog DCAF-a, Stalne misije Švicarske pri OSCE-u te oficira za ljudska prava ODIHR i raspravu u radnim grupama o pozitivnim praksama u radu parlamenata, okončan je rad regionalnog seminara koji se u protekla dva dana održavao u Konjicu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću