MENI
25.10.2013

Učešće članice Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ismete Dervoz na sastanku Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSVE-a


U znaku izlaganja devet eksperata u vezi izvještaja portugalskog poslanika Carlosa Coste Nevesa pod nazivom „Identiteti i raznolikosti u interkulturalnim društvima“, protekao je sastanak Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), na kojem je učestvovala i članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSVE-u Ismeta Dervoz.

Tim povodom, članica Stalne delegacije PSBiH Ismeta Dervoz je izjavila: "Potreba za redefiniranjem nacionalnog, kulturnog i etničkog identiteta je dio prirodnog razvoja i promjena u društvu. Kako pronaći prave odgovore za rastuću netoleranciju, diskriminaciju, ksenofobiju i nacionalistički populizam, razviti interkulturalni i interreligijski dijalog pitanja su sa kojima se poput naše susreću i mnoge druge zemlje članice Vijeća Evrope. Razmjena iskustava ali i jednako važno razmjena izazova sa kojima se susrećemo mogu doprinijeti pronalaženju puteva ka bržoj demokratizaciji, razumijevanju i prihvatanju različitosti“.

„Strah i odbojnost prema drugom i drugačijem, odbijanje i izbjegavanje dijaloga, komunikacije, zamrzavanje društva u prošlosti vode nas u izolaciju i onemogućavaju da učestvujemo u globalnim procesima. Zadatak nam je da stvaramo uvjete da kvalitetno dijelimo prostor u kojem živimo, posebno u multikulturalnim, postkonfliktnim društvima kao što je naše, a sve u cilju ostvarenja za sve neophodne i neizbježne zajedničke budućnosti", poručila je poslanica Dervoz. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću