MENI
28.10.2013

Okončana 55. sjednica Predstavničkog doma


U drugom dijelu 55. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, danas su u drugom čitanju usvojeni Prijedlog zakona o odgovornosti za nuklearnu štetu, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja i Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u Bosni i Hercegovini, predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju usvojeni su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, predlagač poslanica Nermina Zaimović-Uzunović i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, predlagač Vijeće ministara BiH.

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2012. godinu primljen k znanju.

Mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH u vezi Prijedloga zakona o neradnim danima u vrijeme praznika u Bosni i Hercegovini, predlagač Vijeće ministara BiH, upućeno je na usaglašavanje Kolegiju.

Na usaglašvanje Kolegiju upućen je Godišnji finansijski izvještaj Fonda za reformu javne uprave za 2012. godinu.

Zaključeno je da, u vezi Informacije o kršenju Ustava BiH u Republici Srpskoj u pogledu prava na nacionalnu grupu predmeta u školama Konjević Polju i drugima, Vijeće ministara BiH zatraži od ustavno nadležnih tijela informacije o kršenju ljudskih prava u oblasti obrazovanja te ih proslijedi PSBiH radi razmatranja.

Zaključak Kluba SDA o Informaciji je upućen na usaglašvanje Kolegiju.

Nije prihvaćen zahtjev poslanika iz Kluba SDS-a da se Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku i odlučeno je da se Prijedlog zakona razmatra u redovnoj proceduri.

Nije usvojena inicijativa poslanika Mate Franjičevića s 52. sjednice Doma, održane 29. 8. 2013., koja glasi: „Uzevši u obzir da je BiH članica Vijeća Evrope, da svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji i da je riječ o demokratskoj zemlji, što naravno podrazumijeva prihvaćanje odgovarajućih evropskih civilizacijskih standarda, kao i općih standarda demokratije, smatram korisnim i neophodnim da Parlamentarna skupština BiH obavi raspravu, te zatraži od Vijeća ministara BiH definiranje i predlaganje Rezolucije o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, kao i proglašenje 23. augusta Evropskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“

Produžen je mandat Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih državnih tijela u slučaju privođenja i zadržavanja Šemsudina Mehmedovića, poslanika u Predstavničkom domu, a zaključak poslanika Mirsada Mešića u vezi produženja roka je upućen na usaglašavanje Kolegiju.

Data je saglasnost za ratificiranje Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima, čime je 55. sjednica okončala rad. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću