MENI
6.11.2013

Održana stručna debata „Stanje izbornog zakonodavstva BiH: izborni sistem, izborne jedinice, izborna formula, izborni prag, izgledi glasačkih listića i raspodjela mandata“


Prvenstveno je potrebno popuniti praznine Izbornog zakona BiH nastale donošenjem određenog broja odluka Ustavnog suda BiH, jer u protivnom može biti dovedeno u pitanje održavanje Općih izbora 2014. godine, poručeno je danas na stručnoj debati „Stanje izbornog zakonodavstva BiH: izborni sistem, izborne jedinice, izborna formula, izborni, prag, izgledi glasačkih listića i raspodjela mandata“, koju su organizirale ustavnopravne komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Također, kako je istaknuto, preporuke iznesene tokom rasprave treba dostaviti novoformiranoj Interresornoj radnoj grupi za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se na vrijeme izvršile izmjene i dopune Izbornog zakona, a sve s ciljem legitimnosti provođenja Općih izbora 2014. godine.

Tokom rasprave, učesnici su razgovarali o tome kako treba težiti određivanju matematičke formule za raspodjelu mandata u izbornim jedinicama, određivanju minimuma broja kandidata na listi osim za nezavisne kandidate, te da umjesto dodavanja na kompenzacijsku listu nakon izbora treba omogućiti da se može koristiti sistem najboljeg drugoplasiranog na listama izbornih jedinica.

Isto tako naglašeno je da, s ciljem određivanja izbornih jedinica, njihovo preispitivanje potrebno je vršiti u skladu s Izbornim zakonom BiH ali u neizbornoj godini, da treba utvrditi jednostavne i jasne kriterijume za određivanje izbornih jedinica (broj birača, broj stanovnika ili broj osoba koje glasaju, geografske i administrativne granice), kao i da za određivanje izbornih jedinica treba formirati komisiju koje čine nezavisni stručnjaci iz oblasti izbora i prava.

Razmjenjujući mišljenja o izbornom sistemu, izbornom pragu, izbornoj formuli i raspodjeli mandata rečeno je da bi, kada su u pitanju lokalni izbori, trebalo uvesti višemandatne izborne jedinice na nivou općine, ne provoditi izbore s jednim kandidatom, uvesti liste za izbor općinskog načelnika/gradonačelnika koja će sadržavati i zamjenika načelnika, uvesti direktan izbor gradonačelnika Sarajeva, Mostara i Brčko Distrikta BiH, te ukinuti zakonski izborni prag od 3% na nivou općine. Kada su u pitanju opći izbori, između ostalog je predloženo ukidanje izbornog praga od 3% za redovne mandate u višečlanim izbornim jedinicama i povećanje izbornog praga unutar liste sa 5% na 10%.

Rezultati današnje, kao i prethodni stručnih debata o stanju u izbornom zakonodavstvu BiH trebaju pomoći poslanicima i delegatima PSBiH, ali i široj stručnoj javnosti da učestvuju u kreiranju boljeg izbornog zakonodavstva u BiH. Kako je istaknuto, Izborni zakon BiH je od 2001. godine pa do danas mijenjan 18 puta, što govori o pokušaju Parlamentarne skupštine BiH da ga prilagodi realnom političkom životu u BiH, tragajući za najboljim rješenjima. Zato su pitanja koja se javljaju stalno, u svakom ciklusu izbora, motiv za organiziranje ovakvih stručnih debata, poručeno je sa današnjeg skupa. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću