MENI
7.11.2013

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susrela se sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije


Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju čine predsjedavajući dr. Denis Bećirović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Milorad Živković, na poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića, boravi u jednodnevnoj radnoj posjeti Srbiji.

Tokom sastanka sa predsjednikom Stefanovićem, dr. Bećirović je istakao da su, u skladu sa općim pravcima i prioritetima vanjske politike Bosne i Hercegovine koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH, bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja su u samom vrhu prioriteta vanjske politike BiH. Međutim, kako je dodao, u međudržavnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, nažalost, postoji dosta otvorenih pitanja koja zahtijevaju urgentno rješavanje u budućim bilateralnim aktivnostima na političkom i ekspertnom nivou. To se, prije svega,odnosi na pitanja iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa i utvrđivanja državne granice.

Predsjedavajući dr. Bećirović danas je rekao da se budućnost BiH i Srbije mora graditi na međusobnom poštivanju i uvažavanju. Od Srbije se, dodao je on, očekuje da poštuje činjenicu da Bosna i Hercegovina ima višestoljetni kontinuitet kao i da na djelu pokaže da poštuje njenu državnost. U tom svijetlu, on je apostrofirao da paralelne veze između Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska moraju biti isključivo u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom države Bosne i Hercegovine. Pri tome, dodao je on, bitno je uvijek imati na umu da bosanskohercegovački entiteti nisu nikada bili niti će biti države te da je međunarodno priznata država samo Bosna i Hercegovina.

Predsjednik Skupštine Srbije izrazio je zadovoljstvo što su odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine u stalnoj uzlaznoj putanji čemu svakako doprinosi i intenziviranje veza između parlamenata dvije zemlje. U tom svijetlu sa zadovoljstvom je prohvatio poziv za uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovinu a zajednička je ocjena da kontakte ubuduće treba ostvarivati i bez zvaničnih protokolarnih poziva.

Po riječima zamjenika predsjedavajućeg dr. Milorada Živkovića, Srbija je najveći partner BiH i u obostranoj je koristi da se veze intenziviraju i razvijaju. On je dodao i da treba raditi na stvaranju uvjeta za međusobno priznavanju diploma kako bi bila olakšana komunikacija među mladim ljudima i stručnjacima.

Inače, tokom sastanka sa predsjednikom Stefanovićem, dr. Denis Bećirović je istakao značaj ekonomske saradnje, te pomenuo niz otvorenih pitanja koja godinama opterećuju odnose dvije države. Najviši zakonodavni organi Bosne i Hercegovine i Srbije, kako je rekao, moraju biti u funkciji ekonomije i od izvršnih organa tražiti da u što kraćem roku potpišu nove sporazume i protokole koji treba da dinamiziraju ekonomske i druge veze između dvije države. On je, konkretno naglasio potrebu da se usaglasi cijeli niz međudržavnih dokumenata među kojima su, pored ugovora o državnoj granici, najbitniji Ugovor o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, zatim Sigurnosni sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, Protokol o saradnji u traženju nestalih lica između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, Memorandum o saradnji između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, te Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću