MENI
10.11.2015

Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2015. godinu predstavljen članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH


Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark danas je sa osnovnim stavovima Izvještaja Evropske komisije o BiH za 2015. godinu zvanično upoznao i članove kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se složili s ocjenama iz Izvještaja prema kojima je u BiH od izbora u oktobru prošle godine postigla određeni napredak u ispunjavanju uvjeta na putu ka Evropskoj uniji, ali su istovremeno istaknuli da u brojim oblastima pred vlastima naše zemlje stoji još mnogo posla. Kao posebno pozitivan momenat danas je ocijenjeno postojanje zajedničkog interesa za evropski put i činjenica da se o njemu više ne govori u formi parola nego je na sceni, kako je rečeno, niz konkretnih postupaka koji su inicirani stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvještaj Evropske komisije, zaključeno je, treba dobro proučiti i analizirati naročito markirane nerealizirane tačke i iskoristiti stabilizaciju političke scene za ozbiljnije korake na evropskom
putu. Već prvi veliki zadatak je, kako je rečeno, uspostava mehanizma koordinacije a za Reformsku agendu je naglašeno da je sada treba pretvoriti u niz operativnih planova i prionuti na posao kao bi se uprkos nizu krupnih neriješenih političkih pitanja u zajedničkom interesu pokušalo nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Danas je također naglašeno je da će u ukupno pozitivnom ambijentu Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine činiti dodatne napore kako bi se održala pozitivna radna atmosfera i maksimalno ubrzali reformski procesi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću