MENI
21.2.2019

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak učestvuju na 18. zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine OSCE-a.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak učestvuju na 18. zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) koje se održava u Beču.

Uoči zasjedanja održan je sastanak Grupe za podršku Putu svile PSOSCE-a, na kojem je prezentiran novi projekat željezničkog povezivanja Azije i Evrope. Tokom izlaganja i rasprave razmatrani su potencijalni željeznički pravci, kao i ekonomske koristi ovakvog projekta zbog smanjenja vremena i troška transporta.

Tokom prvog dana zasjedanja Parlamentarne skupštine OSCE-a učesnicima se obratio predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije Wolfgang Sobotka, predsjednik PSOSCE-a George Tsereteli, te predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Na sjednici se raspravljalo o sigurnosnim izazovima s kojima se susreću zemlje regije, sprečavanju potencijalnih konflikata, situaciji u Ukrajini, slobodi medija, te jačanju međusobnog dijaloga i saradnje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću