MENI
22.1.2019.

Objavljen Prikaz zakonodavne aktivnosti Parlamentarne skupštine BiH u 2018. godini

Tajništvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Informacijsko – dokumentacijski sektor PSBiH objavili su tiskani Prikaz zakonodavne aktivnosti PSBiH u razdoblju od 1. siječnja do 5. prosinca 2018. godine. 

U Prikazu, koji sadrži preciznu statistiku o održanim sjednicama oba doma PSBiH, kao i o sjednicama stalnih povjerenstava PSBiH, navodi se da je PSBiH u navedenom razdoblju razmatrala 53 prijedloga zakona i dva prijedloga službenih prečišćenih tekstova zakona.

Od 53 prijedloga zakona usvojeno je devet, odbijeno je 16, povučena su četiri, a zakonodavni postupak obustavljen je za četiri prijedloga zakona. Dva prijedloga zakona upućena su na usuglašavanje u zajedničko povjerenstvo oba doma za postizanje suglasnosti o istovjetnom tekstu zakona. 

Na dan 5. prosinca 2018. godine procedura nije bila okončana za 18 prijedloga zakona. U proceduri je i Prijedlog amandmana II. na Ustav BiH.

U Prikazu se precizira da je 17 prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, dok su zastupnici i izaslanici predložili 34 prijedloga zakona. Jedan zakon predložilo je Privremeno zajedničko povjerenstvo oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru, a jedan prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru uputilo je Predsjedništvo BiH.

U periodu koji je obuhvaćen Prikazom, PSBiH dala je suglasnost za ratifikaciju 60 međunarodnih dokumenata. Suglasnost za ratifikaciju u PSBiH nisu dobila dva međunarodna dokumenta.

Na sjednicama domova usvojene su i dvije odluke, a potvrđena je i jedna odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Usvojeno je i 117 izvješća, kao i šest ostalih dokumenata.

Zastupnički dom usvojio je 65 zaključaka, a Dom naroda PSBiH 21 zaključak. 

Na sjednicama Zastupničkog doma PSBiH zastupnici su u 2018. godini postavili 294 pitanja, a dobili 214 odgovora, kao i 40 odgovora na pitanja iz 2016. i 2017. godine. Podneseno je 16 zastupničkih inicijativa, od kojih su usvojene dvije, a odbijena je jedna. Na četiri inicijative je odgovoreno, a na šest inicijativa nije odgovoreno. U proceduri su još tri inicijative. U 2018. godini dostavljena su i dva odgovora na inicijative iz 2017. godine.

Na sjednicama Doma naroda PSBiH izaslanici su u 2018. godini postavili 23 pitanja i dobili 18 odgovora, kao i jedan odgovor na pitanje iz 2017. godine. 

Zastupnički dom PSBiH, u razdoblju koji obuhvata Prikaz, održao je osam sjednica, prvi i drugi nastavak 55. sjednice i prvi dio 64. sjednice. Razmatrane su 302 točke dnevnog reda u trajanju od 103 sata i 30 minuta. Najviše točaka dnevnog reda razmatrano je na prvom i drugom nastavku 55. sjednice (101 točka), a najmanje na prvom dijelu 64. sjednice (jedna točka). Najduže je trajala 62. sjednica Zastupničkog doma – 20 sati i 25 minuta, a najkraće prvi dio 64. sjednice – 5 sati i 34 minuta. 

Zastupnički dom u 2018. godini održao je i tri hitne sjednice, na kojima je razmatrano sedam točaka dnevnog reda u trajanju od jednog sata i 55 minuta.

Dom naroda PSBiH u 2018. godini održao je osam sjednica i razmatrao 154 točke dnevnog reda u trajanju 18 sati i 47 minuta. Najviše točaka dnevnog reda razmatrano je na 39. sjednici (31 točka), a najmanje na 38. sjednici (jedna točka). Najduže je trajala 37. sjednica Doma naroda – tri sata i 55 minuta, a najkraće 38. sjednica – 30 minuta.

Dom naroda u 2018. godini održao je i jednu hitnu sjednicu, na kojoj je razmatrana jedna točka dnevnog reda u trajanju od 25 minuta.

Tijekom 2018. godine održana je i jedna zajednička sjednica oba doma PSBiH, na kojoj se zastupnicima i izaslanicima obratio predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker. Sjednica je trajala 25 minuta.

U Prikazu zakonodavnih aktivnosti PSBiH za 2018. godinu objavljen je i točan broj održanih sjednica stalnih povjerenstava PSBiH, broj razmatranih točaka dnevnog reda i trajanje tih sjednica. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću