MENI
23.11.2018

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić i poslanik Mirsad Isaković razgovarali sa zamjenikom predsjednika Parlamenta Indonezije

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i poslanik u Predstavničkom domu i član Grupe prijateljstva PSBiH za Aziju Mirsad Isaković razgovarali su u Sarajevu sa delegacijom Parlamenta Indonezije, koja je danas doputovala u višednevnu posjetu našoj zemlji.

U srdačnom dijalogu gosti iz Indonezije, predvođeni zamjenikom predsjednika Parlamenta Indonezije Ahmadom Muzanijem, naglasili su da ova posjeta predstavlja potvrdu dugogodišnjih prijateljskih odnosa dvije zemlje, te izrazili nadu da će susreti sa zvaničnicima PSBiH unaprijediti te odnose, posebno na ekonomskom planu.

Parlamentarci iz Indonezije apostrofirali su potrebu uspostavljanja bezviznog režima između dvije države, što bi, kako su rekli, doprinijelo intenziviranju ekonomske saradnje, koja u ovom trenutku postoji u oblastima namjenske industrije, poljoprivrede i turizma.

Izražavajući saučešće zbog žrtava nedavnih prirodnih katastrofa koje su pogodile Indoneziju, predsjedavajući Softić zahvalio se indonežanskim parlamentarcima na pomoći koju je njihova zemlja pružala Bosni i Hercegovini.

Poslanik Isaković naglasio je da postoji mnogo prostora za unapređenje ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Indonezije, te pozvao investitore iz te prijateljske zemlje da ulažu u izgradnju infrastrukture u našoj zemlji, posebno u nastavak gradnje auto – puteva i željezničke mreže.

Zajednički je zaključeno da dvije zemlje trebaju okončati razgovore i potpisati Sporazum o trgovinskoj saradnji, kao i niz drugih međudržavnih sporazuma koji bi doprinijeli daljem razvoju političkih i ekonomskih odnosa Indonezije i BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću