MENI
19.11.2018.

Штампан нови број „Парламента“ за период јули – септембар 2018. године

Нови број „Парламента“, штампаног билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) за период јули - септембар 2018. године, доноси информацију о састанку чланова колегијума оба дома ПСБиХ са принцом Краљевине Саудијске Арабије.

У вијести се наводи да су чланови руководства парламентарних домова изразили захвалност за подршку коју Саудијска Арабија континуирано пружа БиХ, као и да су указали на чињеницу да двије земље красе врло добри политички односи, те да се посебно садржајним може оцијенити комуникација између државних парламената. Како је речено на састанку, између двије земље нужна је боља економска сарадња, а принц Саудијске Арабије обећао је да ће се лично заузети да у његову земљу врло брзо допутује делегација босанскохерцеговачких привредника који би представили области и могуће пројекте за будуће заједничко пословање.

У новом број „Парламента“ објављена је и вијест да су чланови колегијума Представничког дома и Дома народа ПСБиХ разговарали са делегацијом посланика у Европском парламенту, које је предводио потпредсједник Групе посланика Европске пучке партије (ЕПП) Andrey Kovatchev. На састанку је, наводи се у вијести, разговарано о процесу формирања власти у БиХ након Општих избора, као и о томе да водећи домаћи политичари уложе додатне напоре како би БиХ у овом сазиву Европског парламента и Европске комисије, односно до краја јуна 2019. године, добила статус кандидата за чланство у Европској унији (ЕУ).

„Парламент“ извјештава и о томе да је замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ Огњен Тадић у Пољској учествовао на 28. економском форуму „Европа Карпата“, као и о томе да је делегација ПСБиХ у Бриселу учествовала на међународној конференцији под називом „Добро управљање фондовима ЕУ: функција контроле буџета Европског парламента“.

У новом броју билтена ПСБиХ објављене су и вијести о активностима других парламентарних тијела ПСБиХ, првенствено Савјета националних мањина БиХ. Како се наводи у текстовима, Савјет је од јуна до септембра ове године, поред редовних сједница, одржао и радни састанак о искуствима у раду савјета националних мањина у БиХ, те посјетило Савјет националних мањина регије Добој.

Поред активности радних тијела ПСБиХ и садржаја сједница ПСБиХ, у новом броју „Парламента“ писано је и о томе да су секретари домова ПСБиХ и службеници Секретаријата ПСБиХ учествовали на Седмој конференцији секретара и секретарки радних тијела парламената и скупштина у БиХ, чија је тема била „Сарадња радних тијела са цивилним друштвом у провођењу парламентарног надзора“. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу