MENI
7.6.2017

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana konferencija kojom su obilježene dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU

Sve institucije i svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini podržavaju nastavak procesa evropskih integracija naše zemlje, naglašeno je na današnjoj konferenciji u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) kojom su obilježene dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH i Evropske unije (EU).

Cilj konferencije, koju je, uz podršku Misije OSCE-a i Delegacije EU u BiH, organizirala Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH, bila je analiza napretka na evropskom putu BiH u protekle dvije godine, kao i razmjena informacija o aktivnostima institucija na svim nivoima vlasti u daljem procesu evropskih integracija BiH.

Tokom konferencije, na kojoj su se prisutnima obratili predsjedavajući oba doma PSBiH Šefik Džaferović i Bariša Čolak, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, konstatirano je da je BiH u protekle dvije godine napravila značajne pomake na evropskom putu, kako u pogledu ispunjavanja Reformske agende tako i u pogledu ispunjavanja odredbi SSP-a i ekonomskog oporavka zemlje. S tim u vezi, sve institucije u našoj zemlji pozvane su da nastave sa provođenjem reformskih aktivnosti kako bi se otklonili bilo kakvi zastoji i nastavio trend dobrih rezultata koje je naša zemlja imala u procesu pridruživanja EU.

Učesnicima konferencije obratili su se i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda, predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Tonino Picula, specijalni savjetnik komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Franz Schausberger, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, koji su naglasili da evropska budućnost naše zemlje nije upitna, ali i upozorili da brzina kretanja BiH ka EU zavisi od brzine provođenja reformi i ispunjavanja uvjeta u procesu evropskih integracija.

Visoki međunarodni zvaničnici apelirali su na vlasti u BiH da učine potpuno operativnim usvojeni mehanizam koordinacije, te da u što skorijem roku popune upitnik Evropske komisije, kako bi naša zemlja dobila status kandidata i otvorila pregovore za ulazak u EU.

Na konferenciji, na kojoj su govorili i predsjednici entitetskih parlamenata i vlada, kao i Skupštine Brčko Distrikta BiH, istaknuta je važna uloga parlamenata u procesu evropskih integracija, te zatraženo da se ubrza proces usvajanja zakona usklađenih sa evropskom pravnom stečevinom. Zatraženo je i što skorije usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), čime bi se pokrenule aktivnosti ovog zajedničkog tijela PSBiH i Evropskog parlamenta.

Od izvršnih vlasti u BiH očekuje se da što skorije izrade Program integriranja BiH u EU, kao i usvajanje državnih strategija, koje bi BiH omogućile pristup pretpristupnim (IPA) fondovima EU.

Sva obraćanja domaćih i evropskih zvaničnika na ovoj konferenciji bit će štampana u posebnom zborniku, kojeg će Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH dostaviti svim institucijama u BiH uključenim u proces evropskih integracija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću