MENI
2.6.2017

Predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak i Ognjen Tadić učestvovali na 18. sjednici Asocijacije evropskih senata

Uloga gornjih domova parlamenata značajno doprinosi promoviranju evropskih vrijednosti i učvršćivanju demokratije u evropskim državama, posebno u vrijeme suočavanja sa ozbiljnim izazovima poput terorizma i izbjegličke krize, zaključeno je na 18. sjednici Asocijacije evropskih senata koja je danas završena na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Na dvodnevnom skupu, u čijem su radu učestvovali predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić, raspravljalo se o potrebi i mogućnostima uspostavljanja Evropskog senata, odnosno gornjeg doma Evropskog parlamenta, kao i o izazovima s kojima se danas suočavaju evropski senati.

U svom obraćanju predsjednicima i predstavnicima senata iz 15 evropskih država, predsjedavajući Čolak podsjetio je na činjenicu da PSBiH, kao dvodomna institucija, svojim ustavnim položajem, strukturom i nadležnostima odražava karakter Bosne i Hercegovine kao složene državne zajednice uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ističući punu ravnopravnost domova PSBiH i specifičnu ustavnu ulogu Doma naroda u zaštiti vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda, Čolak je rekao da je pitanje vitalnog nacionalnog interesa u ovom domu pokrenuto ukupno 15 puta, od čega je Klub Bošnjaka to pravo koristio 13 puta, Klub Hrvata dva puta, dok Klub Srba nije koristio tu mogućnost jer imaju dvostruki „veto“ u oba doma PSBiH.

Upozoravajući na nužnost provođenja reforme Ustava i izbornog zakonodavstva BiH kako bi se osigurao legitimitet izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u domove naroda, Čolak se založio i za povećanje broja delegata u Domu naroda PSBiH, što bi, kako je rekao, doprinijelo boljoj organizaciji i efikasnosti PSBiH kao najviše zakonodavne institucije u državi.

Prema riječima Čolaka, jednodomni parlamentarni sistem, zasnovan na načelu jedan čovjek – jedan glas, u višenacionalnim državama najčešće dovodi do majorizacije manje brojnijeg naroda. Stoga ulogu i značaj senata, posebno u višenacionalnim državama, nikako ne treba dovoditi u pitanje, zaključio je predsjedavajući Čolak.

Učesnicima sjednice obratio se i premijer Slovenije Miro Cerar, predsjednici senata Austrije, Belgije, Češke, Luksemburga, Holandije, Poljske, Rumunije, zamjenik predsjednice Savjeta Ruske Federacije, kao i sekretarka Senata Francuske.

Narednu, 19. sjednicu Asocijacije evropskih senata, organizovat će iduće godine Senat Rumunije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću