MENI
7.5.2014.

Održan Forum o ravnopravnosti spolova u političkim strankama

 
Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH, u suradnji sa Misijom OESS-a u BiH, organizirali su danas Forum o ravnopravnosti spolova u političkim strankama, čiji je cilj bio razmjena mišljenja o rodnoj perspektivi u programskim dokumentima političkih stranaka, kao i o praksi kojom se potiče angažman žena u političkim strankama.

Tijekom sesija pod nazivom „Programi političkih stranaka iz perspektive rodne ravnopravnosti“ i „Praksa političkih stranaka prigodom regrutiranja žena“, razgovarano je o tome na koji način političke stranke podržavaju načelo ravnopravnosti spolova, kao i o tome koje konkretne mjere političke stranke poduzimaju kako bi uključile rodnu perspektivu u svoje programe. Također, vođena je rasprava o tome na koji način političke stranke osiguravaju zastupljenost oba spola, te koji su kriteriji za utvrđivanje imena muških i ženskih kandidata na izbornim listama i prigodom imenovanja na pozicije.

Kako je istaknuto tijekom rasprava vođenih na Forumu, sve žene i muškarci imaju ista ustavom zagarantirana prava sudjelovanja u političkom i javnom životu, ali je potrebno postići više od jednakog tretmana i mogućnosti, odnosno raditi na postizanju rezultata uzimajući u obzir i specifične potrebe žena i muškaraca. Kada to bude postignuto, tek tada će se moći govoriti o ravnopravnosti spolova, poručeno je sa današnjeg skupa.

Isto tako, rečeno je da je država dužna poduzeti sve mjere sa ciljem otklanjanja diskriminacije žena u političkom i javnom životu, kako je predviđeno i Konvencijom o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, koja je sastavni dio ustavne materije BiH.

Sa skupa je poručeno kako je neophodno nastaviti sa usklađivanjem zakona na svim razinama vlasti u BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, te uspostaviti mehanizme za povećanje broja žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kroz izmjene izbornog zakonodavstva i zakonodavstva koje regulira uspostavljanje organa izvršne vlasti.

Također, potrebno je donijeti i novi zakon o političkim strankama kojim bi se stranke obvezale da u statutima utvrde načela i mehanizme ravnopravne zastupljenosti spolova u stranačkim tijelima i na izbornim listama, sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH, zaključeno je na današnjem skupu.

U radu Foruma sudjelovali su zastupnici i zastupnice iz PS BiH i Parlamenta Federacije BiH, predstavnici rodnih mehanizama zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici nevladinih organizacija, kao i međunarodnih organizacija i veleposlanstava u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću