MENI

Tajništvo

Parlamentarna knjižnica

Parlamentarna biblioteka
KONTAKTI
O KNJIŽNICI

Parlamentarna knjižnica osnovana je polovicom prošloga stoljeća. Tijekom ratnih razaranja u razdoblju 1992.-1995. godine Knjižnica je devastirana, a bibliotečni fond gotovo potpuno uništen. Nakon konstituiranja Parlamentarne skupštine BiH Knjižnica je obnovljena i ponovno je počela s radom 2002. godine. Trenutačno sadrži oko tri tisuće bibliotečnih jedinica: knjiga, periodike, audio-vizualnih izdanja i elektroničkih baza podataka iz područja prava, politike, međunarodnih odnosa, javne uprave, europskih integracija, ekonomije, sociologije, povijesti, geografije i drugih.

Članove Knjižnice PSBiH čine zastupnici u PSBiH, članovi radnih tijela i zaposlenici, s tim što, privremeno, vanjski korisnici Knjižnice mogu biti i studenti, znanstvenoistraživački djelatnici i drugi zainteresirani građani čiji se pisani zahtjev za korištenjem Knjižnice ocijeni mjerodavnim. Cjelokupnu bibliotečnu građu moguće je pretraživati putem e-kataloga, ovdje. Knjižnica je članica Međunarodne federacije bibliotekarskih društava i ustanova (IFLA), Sekcija za parlamentarne knjižnice i istraživačke servise.

ONLINE KATALOG

Knjižnica PSBiH od 2006. godine članica je Virtualne knjižnice BiH (ViBBiH centar). Online-katalog dostupan korisnicima putem COBISS mreže možete pogledati ovdje.

BAZE PODATAKA

EBSCO baza podataka američka je baza podataka koja sadrži preko sto tisuća različitih naslova časopisa i monografija koje pokrivaju sva područja ljudskoga znanja.

GreenFILE baza podataka nudi istraživanja o utjecaju čovjeka na okoliš. Riječ je o temama i naslovima koji su od interesa vladinim službenicima, studentima i istraživačima. Ovdje možete pronaći indekse i apstrakte više od 384.000 zapisa, kao i 4.700 zapisa kojima je omogućen pristup u punom tekstu putem Open Accessa (otvorenog pristupa).

LIBRARY, INFORMATION SCIENCE & TECHNOLOGY ABSTRACTS (LISTA) je baza podataka u kojoj je indeksirano više od 735 časopisa, te knjiga, izvješća o istraživanjima i procedurama. Riječ je o temama iz područja knjižničarstva, klasifikacije, katalogizacije, bibliometrije, online resursa, upravljanja informacijama. Najstarije informacije datiraju iz sredine 60-tih godina prošloga stoljeća.

EUROPEAN VIEWS OF THE AMERICAS: 1493 TO 1750 je nova bibliografska baza podataka, iznimno značajan registar europskih radova koji govore o Americi. Izdavač EBSCO je, u suradnji s knjižnicom John Carter Brown, kreirao ovaj značajan resurs za istraživanje baziran na reprezentativnoj bibliografiji „European Americana: kronološki vodič za radove tiskane u Europi u kojima se govori o Americi, 1493.-1750.“, koja je prepoznata po značaju u znanstvenoistraživačkim krugovima diljem svijeta. Baza podataka sadrži više od 32.000 podataka i objedinjeni je vodič o tiskanim izdanjima Amerikanaca koji su pisali u Europi prije 1750. godine.

ZAHTJEV ZA KORIŠTENJE USLUGA BIBLIOTEKE

Građani, studenti, znanstvenoistraživački djelatnici i druge zainteresirane osobe mogu koristiti Knjižnicu na način da podnesu zahtjev za korištenje bibliotečnih servisa Knjižnice PSBiH pismenim putem.

Pravilnik o radu Knjižnice možete preuzeti ovdje.

Obrazac zahtjeva možete preuzeti ovdje. Zahtjev se upućuje isključivo poštom na sljedeću adresu:
Parlamentarna skupština BiH
Tajništvo
Tajnik Zajedničke službe
Trg BiH br. 1
71000 Sarajevo

NAJČEŠĆA PITANJA

KAKO MOGU PRETRAŽIVATI BIBLIOTEČNI FOND?
Fond Knjižnice PSBiH možete online pretraživati ovdje

KOJA GRAĐA ČINI FOND KNJIŽNICE PSBiH?
U Knjižnici PSBiH možete pronaći knjige, periodiku CD i DVD izdanja, online baze podataka iz područja prava, politike, međunarodnih odnosa, javne uprave, europskih integracija, ekonomije, sociologije, povijesti, geografije i dr., te publikacije PSBiH.

KAKO MOGU POSTATI KORISNIK KNJIŽNICE PSBiH?
Korisnik Knjižnice može se postati ispunjavanjem i odobravanjem zahtjeva za korištenje Knjižnice. Preuzmi obrazac zahtjeva

KOLIKO MOGU ZADRŽATI POSUĐENU GRAĐU?
Posuđena građa ne može se iznositi izvan Knjižnice.

KOJE SU OBAVEZE KORISNIKA KNJIŽNICE?
Korisnik-istraživač obvezan je:

  • navesti Knjižnicu PSBiH kao izvor istraživanja;
  • dostaviti Knjižnici PSBiH najmanje jedan primjerak objavljenog istraživanja.

GDJE SE NALAZI KNJIŽNICE PSBiH?
Knjižnica se nalazi u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, Trg BiH 1, 71000 Sarajevo, drugi kat.

KOJE JE RADNO VRIJEME KNJIŽNICE?
Usluge Knjižnice možete koristiti radnim danom od 9 do 17 sati.