MENI

Lagumdžija, Zlatko

Lagumdžija, Zlatko
Dom Predstavnički dom
Stranka SDP BiH
Klub Klub poslanika SDP BiH
Izborna jedinica / Entitet FBiH / Izborna jedinica 3
OSTALI LIČNI PODACI POSLANIKA

Datum i mjesto rođenja:
26. decembar 1955. godine, Sarajevo, BiH

Stručna sprema:
VSS

Strani jezici:
engleski jezik

Bračno stanje:
Supruga Amina, kćerka Dina i sin Zlatko-Salko

Biografija:
OBRAZOVANJE: Maturirao u gimnaziji u Detroit-u, Michigan, SAD 1973. godine - Diplomirao, magistrirao i doktorirao na temama iz oblasti informatike i elektrotehnike na Univerzitetu u Sarajevu 1977., 1981. i 1988. godine.
ISTRAŽIVAČKI INTERESI: - Sistem za podršku grupnom odlučivanju,- Menadžment Informacioni Sistema (MIS),- Reinženjering uz korištenje informacionih tehnologija,- Upravljanje procesom tranzicije i vođenje promjena,- Strateška upotreba informacionih tehnologija.
POZICIJA: - Profesor na predmetu Menadžment Informacioni Sistemi (MIS) i predmetu informatika na Ekonomskom fakultetu te predmetu Projektovanje Informacionih Sistema kao i Sistema za Podršku odlučivanju na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu, od 1989. godine.
TRENUTNI PROFESORSKI ANGAŽMAN:- Direktor Centra za Menadžment i Informacionu Tehnologiju, Sarajevo, od 1995. godine - Šef katedre Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, od 1994. godine.
TRENUTNI POLITIČKI ANGAŽMAN:- Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), od 1997. godine- Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine od 1996. godine.
PRETHODNE PROFESIONALNE I POLITIČKE AKTIVNOSTI:- Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2001. – 2002. godine; ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 2001. – 2003. godine; - Vršilac dužnosti Predsjednika Vlade RBiH 1993. godine; - Potpredsjednik Vlade RBIH 1992. - 1993. godine: - Član «Global Liders for Tomorrow» Svjetskog ekonomskog foruma, Davos; od 1998. godine - Učesnik i govornik na mnogim internacionalnim konferencijama, kao političar i kao stručnjak - Nagrađen mnogim internacionalnim priznanjima za svoj profesionalni i ekspertni rad- Kao dobitnik Fulbright stipendije vrši postdoktorsko istraživanje na MIS-u i CCIT na Univerzitetu Arizona, Tucson 1988./89. godine; - Savjetnik različitih poslovnih i političkih organizacija; - Autor preko stotinu naučnih i stručnih radova i pet knjiga iz oblasti MIS-a; - Autor brojnih djela o politici i ekonomiji BiH i serija nezavisnih TV foruma o budućnosti BiH.
BRAČNI STATUS: - Supruga Amina, kćerka Dina i sin Zlatko-Salko

PRETHODNI MANDATI
  • Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 1996. - 1998.
  • Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 1998. - 2000.
  • Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 2000. - 2002.