MENI
8.7.2014

Članovi Odbora za žalbe građana PSBiH posjetili sjedište Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH


Predsjedavajući Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Vjekoslav Vuković i članovi Odbora Aleksandra Martinović, Negosava Stjepanović, Semir Šut i Tihomir Marinčić posjetili su danas sjedište Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i razgovarali sa direktorom te policijske agencije Mirsadom Vilićem i njegovim zamjenikom Miletom Jurićem.

Predsjedavajući Odbora upoznao je direktora i zamjenika direktora Direkcije sa nadležnostima i aktivnostima Odbora, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim radom čelnika Direkcije, koji su na te funkcije imenovani u aprilu ove godine.

Prema riječima direktora Vilića, potrebno je stvarati uvjete za što bolju saradnju među policijskim tijelima u BiH jer će stvaranjem pozitivnog imidža kod građana rezultirati povjerenjem u njihov rad. Također, istakao je da u narednom periodu treba uložiti dodatne napore kako bi se trajno riješilo pitanje smještaja Direkcije, te osigurati uvjete da policijski službenici ostvaruju svoja prava u skladu sa Zakonom o platama i drugim naknadama u institucijama BiH.

Tokom razgovora sagovornici su zaključili kako je potrebno uvesti i redovni godišnji psihološki pregled policijskih službenika radi eventualnih nepredviđenih situacija koje su se znale desiti prilikom upotrebe vatrenog oružja od policijskih službenika.

Predsjedavajući Vjekoslav Vuković poručio je da Odbor za cilj ima zaštiti policijskog službenika od klevete i neosnovanih pritužbi, ali isto tako ima i zadaću omogućiti građanima pravičan postupak kada je riječ o njihovim pritužbama na rad pripadnika policijskih tijela BiH.

Na kraju sastanka, sagovornici su izrazili nadu da će uspješnom saradnjom Odbora i Direkcije rezultati rada biti na još većem nivou, a Odbor će, u formi zaključaka, prema PSBiH uputiti saznanja o poteškoćama u radu Direkcije kako bi se one hitno otklonile. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću