MENI
10.7.2014.

Okončana 39. sjednica Doma naroda


Na 39. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojeno je Izvješće o radu Vijeća ministara BiH za 2013. godinu.

Uz usvajanje ovog Izvješća, usvojen je zaključak u kojem se sugerira Vijeću ministara BiH da, prigodom izrade sljedećih izvješća o radu Vijeća ministara BiH, u posebnom dijelu prikaže realizaciju Programa rada Vijeća ministara BiH na području ekonomskih reformi i razvoja i sintetski prikaz postignutih učinaka. Zaključeno je i da je, prigodom razmatranja Izvješća o radu Vijeća ministara BiH na sjednicama povjerenstava, nužna nazočnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH ili ministra kojeg on odredi. Usvojen je i zaključak u kojem stoji da je potrebno preispitati svrhovitost postojanja upravnih i nadzornih odbora u institucijama BiH, te izmjenama i dopunama zakona poboljšati stanje na ovom području. Na kraju, zaključeno je da se od Vijeća ministara BiH traži promptno zauzimanje stava o zakonskim i podzakonskim aktima upućenim od institucija čija su izvješća o radu za 2013. godinu razmatrana u okviru nadležnosti Zajedničkog povjerenstva za ekonomske reforme i razvoj PSBiH.

Izaslanici su primili k znanju Informaciju i zaključke koje je Vijeće ministara BiH donijelo povodom razmatranja aktualne situacije nastale usljed prirodne katastrofe - poplava u BiH.

Usvojeno je Izvješće Privremenog zajedničkog povjerenstva obaju domova PSBiH o postizanju istovjetnog teksta Zakona o elektroničkom dokumentu, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH. Usvajanjem ovog Izvješća, ovaj Zakon smatra se usvojenim.

Na usuglašavanje Kolegiju zbog nepostojanja entitetske većine upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.
Usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradbu pravnih propisa u institucijama BiH.

Usvojeno je, sa preporukama sadržanim u njemu, Izvješće o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Pretpostavke za učinkovit rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije“.Usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i institucije BiH koje su obuhvaćene izvješćem revizije učinka da u roku od šest mjeseci izvijeste Povjerenstvo za financije i proračun Doma naroda PSBiH o planiranim i poduzetim aktivnostima na provedbi preporuka iz Izvješća, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju i Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojeno je Izvješće o zaštiti osobnih podataka u BiH za 2013. godinu, kao i Godišnje izvješće i financijska izvješća Centralne banke BiH za 2013. godinu.

Usvojeno je Izvješće o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2013. godinu, a odbijeno je negativno Mišljenje Povjerenstva za izbor i praćenje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u svezi sa pomenutim Izvješćem.

Usvojeno je Izvješće o radu Državnog regulatornog povjerenstva za elektičnu energiju za 2013. godinu., kao i Izvješće o radu Neovisnog odbora PSBiH kao neovisnog tijela policijske strukture BiH za 2013. godinu i Plan rada Neovisnog odbora PSBiH kao neovisnog tijela policijske strukture BiH za 2014. godinu.

Na usuglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućena je Informacija o radu Tužiteljstva BiH za 2013. godinu.

Dom naroda PSBiH razriješio je Magdalenu Papić dužnosti članice Ureda za razmatranje žalbi BiH između priznatih stručnjaka upravnog prava iz Federacije BiH. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da dostavi ime sljedećeg uspješnog kandidata sa liste priznati stručnjaka upravnog prava iz Federacije BiH, vodeći računa o nacionalnoj zastupljenosti članova Ureda za razmatranje žalbi BiH.

Na sjednici je data suglasnost za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)

Na 39. sjednici je data suglasnost za ratificiranje:  
  1. Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Maroko
  2. Dodatnog protokola 3 uz Sporazum o izmjeni i pristupanju Srednjoeuropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006)
  3. Sporazuma o financijskoj suradnji - razmjena nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke za projekt - Vjetropark Podveležje
  4. Prvog amandmana na Sporazum o zamjeni duga od 27. 2. 2012. između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora (zajmoprimac), kao i Federacije Bosne i Hercegovine, koju zastupa Federalno ministarstvo finacija (FBiH), i Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo financija (RS), u iznosu od 12.821.343,85 eura - Zamjena duga 3
  5. Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske komisije glede prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2013. godinu
  6. Amandmana 4 na Sporazum o financiranju Europskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH), Program stambenih kredita, Program kredita za mala i srednja poduzeća, između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i KfW-a, Franfurt na Majni (KfW)
  7. Okvirnog sporazuma o kreditu između Razvojne banke Vijeća Europe i Bosne i Hercegovine L/D 1789(2013)
  8. Ugovora o grantu između Bosne i Hercegovine i JP Komunalno Čapljina d.o.o. i Europske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicijske grantove Europske unije za projekt „Vodoopskrba Čapljina“
  9. Izmjene Sporazuma o grantu švedskog Trust fonda - Projekt zaštite kvalitete voda u Bosni i Hercegovini: Vodovod i kanalizacija u Mostaru (TF 099534) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj
  10. Sporazuma o financiranju u vezi s pripremnom aktivnosti za očuvanje i obnavljanje kulturnog naslijeđa u konfliktnim područjima na Zapadnom Balkanu za 2012. godinu između Bosne i Hercegovine i Europske komisije (centralizirano upravljanje)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću