MENI
3.5.2017

Predstavnici komisija za finansije i budžet oba doma Parlamentarne skupštine BiH učestvovali u radu Interparlamentarne konferencije o javnim nabavkama

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko, te predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH Predrag Kožul i član Komisije Salko Sokolović učestvovali su u radu dvodnevne Interparlamentarne konferencije o javnim nabavkama i ulozi parlamenta, čije je zasjedanje danas okončano u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu.

Na Konferenciji u čijem radu je učešće uzelo 50 članova iz parlamenata zemalja kandidatkinja za punopravno članstvo u Evropskoj Uniji (EU) i zemalja pretpristupnica EU, zatim predstavnika diplomatsko-konzularnih predstavništava iz ovih država, te članova Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Evropskog revizorskog suda, tokom prvog radnog rada raspravljano je o javnim nabavkama u EU i vezi Evropskog parlamenta sa ovim pitanjima. U daljem toku zasjedanja, učesnicima je predstavljen model nadzora Evropskog parlamenta nad procesom javnih nabavki. Prvi radni dan Konferencije okončan je sesijom o pristupu javnim nabavkama i osnovnim elementima međunarodne trgovinske razmjene.

Posljednjeg dana Konferencije učesnici su diskutirali o promjenama u odnosima koje se u zemljama članicama EU dešavaju na polju borbe protiv korupcije, te o sprečavanju lošeg upravljanja javnim fondovima u sferi javnih nabavki. Dvodnevna konferencija okončana je sesijom o međunarodnoj saradnji u borbi protiv korupcije, tokom koje su učesnici imali priliku upoznati se sa radom Evropskog ureda za borbu protiv prevara - OLAF. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću