MENI
3.5.2017

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BIH Borislava Bojića povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija

Povodom Svjetskog dana slobode medija, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izdao je saopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti (slijedi tekst):

"Treći maj - Svjetski dan slobode medija obilježava se s ciljem promoviranja i podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija, ali i da bi se države podsjetile na dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Uloga medija u razvoju demokratskog društva je nemjerljiva. Međutim, da bi mediji mogli ostvariti svoju ulogu, država mora osigurati ambijent u kojem novinari mogu raditi slobodno, bez bilo kakvih pritisaka i straha od posljedica zbog svog rada.

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH je kroz organiziranje konferencija i tematskih sjednica, izrazila svoje opredjeljene da preuzme punu odgovornost za osiguravanje poštivanja, zaštite, ostvarivanja i promocije ljudskih prava od strane svih nadležnih institucija vlasti.

Tako je prošle godine organizirala Tematsku sjednicu o slobodi izražavanja i slobodi medija, te Drugu godišnju konferenciju o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini posvetila pitanju slobode izražavanja i slobode medija, odnosno izazovima u ostvarivanju prava na slobodu izražavanja i slobodu medija, kao osnovnih elemenata demokratskog društva.

Zajednička komisija za ljudska prava pruža veliku podršku u radu Vijeću za štampu BiH, Udruženju BH novinari i Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Brojni međunarodni dokumenti u oblasti ljudskih prava definiraju elemente slobode izražavanja i slobode medija. Neki od tih dokumenata su sastavni dio Ustava BiH, ali i ustava entiteta, Brčko distrikta i kantona.

Osnova ove slobode je sadržana u članu 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao i u članu 19. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, koji zahtjevaju da “Niko ne smije biti uznemiravan zbog svoga mišljenja” te da “svako ima pravo na slobodu izražavanja; to pravo obuhvata slobodu da traži, dobija i širi informacije i misli svake vrste, bez obzira na granice, bilo usmeno, pismeno, štampom ili u umjetničkoj formi, ili bilo kojim drugim sredstvom po svom izboru.” Ovo pravo je garantovano i drugim brojnim sporazumima u oblasti ljudskih prava uključujući za nas posebno bitan instrument Vijeća Evrope, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

U velikoj mjeri ova prava i slobode su uvedene u pravni sistem Bosne i Hercegovine i više puta je naglašavano da Bosna i Hercegovina ima napredan pravni okvir u ovoj oblasti.

Međutim, opredjeljenje Zajedničke komisije za ljudska prava nije samo da sagleda pravni okvir, već i da u svom parlamentarnom nadzoru:

  • preuzme aktivnu ulogu u sagledavanju de facto stanja u primjeni postojećeg okvira,
  • da identificira probleme u praksi ili nedostatke u pravnom okviru,
  • zahtjeva dosljedno djelovanje nadležnih institucija vlasti,
  • odnosno da reagira u okviru svoje nadležnosti, te da unapređuje pravni i politički odgovor na prepoznate izazove.

 Ključni izazovi koje je ova Zajednička komisija već prepoznala su:

  • Negativno institucionalno i političko okruženje za puno uživanje slobode izražavanja;
  • Finansijska nestabilnost RTV servisa;
  • Pojave političkog pritiska i zastrašivanja novinara;
  • Netransparentnost vlasništva nad medijima;
  • Pojave ograničavanja slobode izražavanja preko interneta.

Zajednička komisija za ljudska prava će u svom punom kapacitetu i u skladu sa svojom nadležnosti preuzeti obavezu da zaduži nadležne institucije da otklone navedne prepreke." , naglašava se u saopćenju predsjedavajućeg Bojića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću